Kıbrıs-Libya hattında kriz: General Hafter'in oğullarına pasaport mu verilecek?

Libya'da başkent Trablus'a saldırıya geçen General Hafter'in oğullarına Kıbrıs pasaportu verileceği iddiası tartışma yarattı. Libya hükümeti Interpol'e mektup yazarken, Kıbrıslı yetkililer iddiayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya’da iç savaşın yoğunlaştığı bir esnada Trablus-Lefkoşa hattında bir gerginlik patlak verdi. Libya İçişleri Bakanı Fethi Bashagha, Trablus'a saldırı başlatan General Halife Hafter'in dört oğluna pasaport verilmemesi için Kıbrıs'a çağrıda bulundu.

'MERKEZ BANKASI'NI TALAN ETTİLER'

Hafter’e bağlı kuvvetler ay başından beri başkent Trablus'a ve uluslararası toplumun tanıdığı hükümetin kontrolündeki topraklara saldırırken, Libya İçişleri Bakanı şunları söyledi:

"Soruşturmalarımıza ve istihbarata göre Halid, Saddam, El Sadık ve Belkasım Hafter Kıbrıs'a pasaport başvurusunda bulundu. Bu kişilerin Libya'da farklı davalarda suçlanması ve Bingazi'deki Merkez Bankası'nın talan edilmesi gibi birçok suça karışması nedeniyle bu süreci durdurmanızı talep ediyoruz."

TALEP INTERPOL'E DE İLETİLDİ

İlgili talebi içeren mektup, Libya Savcılığı'nın emirlerini uygulamak ve Kıbrıs'ta bulunduğu tahmin edilen dört şahsın tutuklanması için Libya İçişleri Bakanlığı tarafında Interpol'e gönderildi.

Libya’nın açıklamaları sonrasında Lefkoşa’dan son gelişmeler ve iddialar ile ilgili yalanlama geldi. Libya’dan konu ile ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne resmi bir belgenin ulaşmadığını açıklayan Kıbrıs İçişleri Bakanı Konstandinos Petridis, Hafter’in dört oğluna vatandaşlık verilip verilmediği konusuna ise değinmedi.

Duvar’a konuşan kaynaklar ise olayın çok ciddi olduğunu kabul ederken, Kıbrıs’ın Mısır-ABD-Fransa ekseninin desteklediği Hafter’in yanında pozisyon aldığına işaret etti.

Kıbrıs’ın ve Yunanistan’ın gelecekte münhasır ekonomik alanlar ile ilgili Hafter’den beklentileri olabileceği yorumunda bulunan kaynaklar, Türkiye’nin ise Libya hükümetine yakın olan İslamcı kesimlerle işbirliği içerisinde olduğu vurgusunda bulundu.