Washington Post: Türkiye'nin İran muafiyeti bitecek

ABD, İran yaptırımları konusunda Türkiye dahil sekiz ülkeye sağladığı muafiyeti kaldırmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün açıklaması beklenen karar, Türkiye'nin İran'dan ham petrol almaya devam etmesi halinde yaptırımlara maruz kalacağı anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran üzerindeki baskıyı artırmaya kararlı olan Donald Trump yönetiminin, Tahran petrol alan ülkelerin tamamına yaptırım dayatma kararı aldığı belirtildi. Bu karar ham petrolünün yarısını İran'dan alan Türkiye dahil, yaptırımlardan muaf tutulan ülkelerin de artık yaptırım kapsamına alınacağı anlamına geliyor.

Washington Post gazetesinin iki Amerikan Dışişleri yetkilisine dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugün kararı resmen açıklayacak. Buna göre Pompeo, yaptırımlardan muaf tutulan sekiz ülkenin (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan) 2 Mayıs'tan itibaren bu imtiyazına son verildiğini ilan edecek. Pompeo'nun, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi tedarikçilerden petrol alınabilmesi için uygun koşullar açıklayacağı da belirtiliyor.

'TRUMP SIFIRLAMAK İSTİYOR'

Financial Times ve Reuters haber ajansına konuşan üst düzey ABD'li yetkililer de, Washington Post'un haberini doğruladı. Reuters'a konuşan yetkililer Trump'ın ulusal güvenlik ekibine "Muafiyetleri bitirin" talimatı verdiğini ve 'İran'ın petrol gelirlerini sıfırlamak' istediğini söyledi. Washington Post'un haberinde de, Pompeo'nun üst düzey politika danışmanı Brian Hook'un 2 Nisan günü bir bakanlık brifinginde, 'ABD'nin İran'ın ham petrol gelirlerini sıfırlama planını hızlandırdığını' söylediği bilgisi yer aldı. Hook, muafiyet tanınan sekiz ülkelerden üçünün petrol ithalatını sıfırladığını da ekledi.

Selefi Barack Obama'nın İran'la yaptığı tarihi nükleer anlaşmadan çekilen Trump, nisan başında da İran Devrim Muhafızları'nı 'yabancı terör örgütü' listesine almıştı. ABD bu kararla ilk kez, bir başka ülkenin silahlı kuvvetlerinin bir unsurunu 'terör örgütü' olarak nitelemişti. (Dış Haberler)