Yunanistan'da mülteciler sokağa atılıyor gönüllüler tutuklanıyor

Gönüllülerin desteği ile sahipsiz evlerde kışı geçirmek isteyen mülteciler Yunan polisi tarafından sokağa atılıyor. Duruma karşı çıkan ve aralarında Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelenlerin de bulunduğu gönüllüler ise tutuklanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da Yunanistanlı ve Avrupalı gönüllülerin desteği ile sahipsiz evlerde kışı geçirmeye çalışan mülteciler polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. Atina’nın merkezinde mültecilerin mesken tuttuğu binalara baskın gerçekleştiren Yunanistan polisi gönüllüleri tutukluyor ve mültecileri sokağa atıyor.

İnsan hakları mücadelesi verenlerin yoğun tepkisini çeken polis operasyonları ile kendilerini sokakta bulan mülteciler Atina’nın merkezi noktası Syntagma Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. Mültecilerin eylemi Yunanistan medyasında yankı uyandırdı.

Eylemcilerin yanında çocukları da var.

OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Son bilgilere göre Yunanistan polisi şu ana dek Atina’nın Eksarheia bölgesinde mültecilerin sığındığı birçok binaya baskın düzenledi. Baskın neticesinde Avrupalı gönüllüler gözaltına alındı. Şu ana kadar 68’in üzerinde gözaltı gerçekleştirilmiş durumda. Gözaltına alınanlar arasında Suriye, Afganistan, Cezayir ve Fas vatandaşları da bulunuyor. Yunanistan polisi baskınların yapıldığı bazı noktalarda uyuşturucu maddelere rastlandığını ve uyuşturucularla ilgili olarak da gözaltı yapıldığını açıkladı.

Polis baskınları nedeniyle aileleri ile beraber sokakta kalan mülteciler Syntagma Meydanı'nda oturma eylemi başlattı. “İnsanız ve barınmak için güvenli bir yer hakkımız” sloganıyla sesini yükselten mülteciler bugün meydanda kalacaklarını açıkladılar. Eylemcilerin yanında çocuklar da bulunuyor. Yunanistan medyası eylemcilerin sayısını 40 olarak veriyor. Bugüne dek barındıkları noktaları ellerinden alan polis ve yetkililerden seslerinin duyulmasını talep eden mülteciler Atina’nın merkezinde hiçbir barınma imkanı bulunmadığına işaret ediyor.

.

SIĞINMA TALEBİNDE BULUNDULAR

Eylemcilerden birçoğu muhaceret dairesine götürülürken, birçok insanın yeni gelişmeler öncesinde Yunanistan’dan sığınma ve iltica talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Bu gelişme sonrasında polis mültecileri serbest bıraktı. Mülteciler ise Sytagma Meydanı'ndaki yerlerini alıp bekleyişe geçti.

.