İrlanda'da gazeteci cinayeti

Kuzey İrlanda'nın İngiltere'ye karşı 'bağımsızlık ayaklanması'nın yıldönümü yaklaşırken bölgede tansiyon tırmanıyor. Dün gece çok sayıda polisin bir eve düzenlediği baskına tepki olarak araçlar yakıldı; polisle çıkan çatışma sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey İrlanda'da İngiltere'ye karşı 'bağımsızlık ayaklanması' olarak Paskalya Ayaklanması’nın yıldönümü öncesinde gerilim yüksek. Derry kentinde bir grupla polis arasında çıkan çatışmalarda, 29 yaşındaki bir kadın gazeteci öldürüldü. Lyra McKee, kentin Creggan bölgesindeki çatışmaları takip ettiği sırada yaralandı. McKee kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

POLİS 'YENİ IRA' DEDİ, SINN FEIN MESAFE KOYDU

Polis olayı terör olarak değerlendirdiğini ve cinayet soruşturması açtığını açıkladı. Emniyet müdürü Mark Hamilton 'yeni IRA' iddiasında bulunmakta da gecikmedi. Hamilton, "Bunun bir terör eylemi olduğuna inanıyoruz, şiddet yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından yapıldığını düşünüyoruz. Şu anki değerlendirmemiz, bunun arkasında büyük ihtimalle yeni IRA'nın bulunduğu yönünde ve soruşturma buna odaklanacak" dedi.

SINN FEIN: BARIŞ SÜRECİNE SALDIRI

IRA'nın siyasi kanadı Sinn Fein'in Başkan Yardımcısı Michelle O’Neill ise Lyra McKee'nin ölümü hakkında üzüntü duyduğunu açıklayarak IRA hatırlatmasına karşı da mesafe koydu. "Bu genç kadının sözde ayrılıkçılar tarafından öldürülmesi karşısında şok oldum ve üzüldüm" diyem O'Neill, "Bu ölüm ailesi için insani bir trajedi ama aynı zamanda bu topluma, barış sürecine ve Hayırlı Cuma Anlaşması'na karşı bir saldırı. Bu genç kadının öldürülmesini net biçimde kınıyorum" ifadelerini kullandı.

POLİS BASKININA TEPKİ İSYANA DÖNÜŞTÜ

Görgü tanıkları ise bölgedeki gerilimin, çok sayıda polisin bir eve baskın yapmasına tepki olarak patlak verdiğini, polisi protesto edenlerin araçları ateşe verdiğini, bu sırada bir kişinin ateş açtığını söylüyor.

Yerel bir gazete olan Excalibur Press için muhabirlik yapan Lyra McKee, 'araştırmacı gazeteciliğin yükselen yıldızı' olarak anılıyordu. (Dış Haberler)