Sisi'nin 2030 hedefi: Mısır'da anayasa değişiyor

Mısır'da, anayasanın cumhurbaşkanlığının yetkilerini artıracak şekilde değiştirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'ye 2030 yılına kadar iktidar yolunu açan değişiklikler tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin görev süresinin 2030'a kadar uzatılmasını öngören anayasa değişikliği yarın parlamentoda oylamaya sunulacak. Değişiklikler Sisi'nin görev süresini uzatmanın yanı sıra cumhurbaşkanına yargı üzerinde daha fazla kontrol hakkı da veriyor. Parlamentoda kabul edilmesi beklenen anayasa değişikliği referanduma sunulacak.

Sisi, Müslüman Kardeşler üyesi olan cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013 yılında bir kararname ile tüm yetkileri elinde toplaması ve haftalar süren protestolara rağmen geri adım atmaması üzerine, ordunun yönetime el koyması sonrası cumhurbaşkanı seçilmişti. Mursi yanlısı protestocuların kanlı bir şekilde bastırılması ve çok sayıda protestocunun gözaltına alınması nedeniyle tepki çeken Sisi, Mısır'ın Batı ile ittifakını korumuştu.

GÖREV SÜRESİ UZATILIYOR, YARGIÇLARI CUMHURBAŞKANI ATIYOR

Şimdi planlanan anayasa değişikliği ise kendisinin 2030 yılına iktidarda kalmasını öngörüyor. Mısır parlamentosunun ilgili komitesinde dün gece kabul edilen ve yarın parlamento oyuna sunulacak olan değişiklikler özetle şöyle:

  • Cumhurbaşkanının görev süresinin dört yıldan altı yıla çıkarılması,
  • Mısır parlamentosunda 180 üyeli yeni bir kanat -Senato- oluşturulması;
  • Cumhurbaşkanına yargıçların ve başsavcıların atanması konusunda yeni yetkiler verilmesi;
  • Anayasa'da ordunun görev tanımının 'anayasayı, demokrasiyi, ülkenin temel yapısını ve sivil doğasını korumak' olarak değiştirilmesi.

'TEK ADAM' ELEŞTİRİSİ

Mevcut değişiklikler, Sisi'nin normal şartlarda 2022'de son bulacak olan mevcut görev süresinin iki yıl uzatılmasının ve 2024'te bir kez daha aday olmasının önünü açıyor. Sisi kanadı, değişikliklerin sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler sonucunda belirlendiğini ve Sisi'ye planladığı reformlar için zaman kazandıracağını savunuyor. Muhalifler ise insan hakları ve özgürlük ihlalleri ile suçlanan bir kişinin elindeki gücün ve yetkilerin artacağı gerekçesiyle anayasa değişikliklerine karşı.

2014 yılında Mursi'nin devrilmesi sonrası cumhurbaşkanı olan Sisi, 2018 seçimlerinde de yeniden seçilmişti. (Dış Haberler)