Notre Dame yangını: Katedral ayakta, hasar büyük

Fransa'nın simgesi sayılan, Gotik mimarinin en önemli örneklerinden biri olan Notre Dame Katedrali yandı. Paris'teki 856 yıllık katedralin çatısının ve merkez kulesinin çökmesi sonucu yangın yayıldı. Fransa İçişleri Bakanlığı alevlerin kontrol altına alındığını, ana yapının kurtarıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın simgesi ve dünya mimari tarihinin en önemli yapılarından biri olan, Katolik tarihinde ayrı bir yer tutan Notre Dame Katedrali'nde büyük bir yangın çıktı. Kilisenin çatısında çıktığı belirtilen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame'ın merkez çan kulesi ve 800 yıllık ahşap çatısı çöktü.

Notre Dame'ın kulesinin yıkıldığı anNotre Dame'ın kulesinin yıkıldığı an

GÜL PENCERELERİN DURUMU MERAK KONUSU

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan katedralin 1200'lü yıllarda yapılan meşhur gülbezek vitray pencerelerinin de ısıdan dolayı patladığı iddia ediliyor. Ancak bu konuda henüz kesin bir bilgi yok.

'ANA YAPI KURTARILDI'

Dört saatten uzun süre boyunca kontrol altına alınamayan yangının gelinen noktada, Paris itfaiyesi alevlerin yoğunluğunun azaldığını açıkladı. İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez de, katedralin iki ikonik kulesinin kurtarıldığını ve ana yapının ayakta kalacağını söyledi. Bir itfaiyecinin ise ağır yaralandığı açıklandı.

Bir Gotik efsane: Notre DameBir Gotik efsane: Notre Dame

MACRON: EN KÖTÜSÜ ENGELLENDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yangının kısmen kontrol altına alınması sonrası yaptığı açıklamada, "En kötüsü engellendi" dedi. "Notre Dame'ı hem birlikte yeniden inşa edeceğiz" ifadelerini kullanan Macron, yeniden inşa için uluslararası bir bağış kampanyası başlatılacağını da söyledi.

'GERİYE BİR ŞEY KALMAYACAK'

Öte yandan, görgü tanıkları 'geriye bir şey kalmayacağı' yorumları yapıyor. Notre Dame Katedrali Sözcüsü Andre Finot, "Her şey yanıyor, 19. yüzyıldan, 13. yüzyıldan kalan her yer yanıyor, hiçbir şey kalmayacak" dedi.

'BAZI ESERLER KURTARILDI'

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise kilisenin içindeki bazı sanat eserlerinin kurtarıldığını bir tweet ile duyurdu.

YANGIN NEDEN ÇIKTI?

Fransız polisi soruşturma başlatırken, yangının restorasyon için yapıda tutulan kimyasallardan çıkmış olabileceği iddia ediliyor. Soruşturmadan sızan ilk bilgilere göre sabotaj ihtimali üzerinde durulmuyor, yangının yanlışlıkla çıktığı düşünülüyor. Bununla birlikte, Fransa'da son haftalarda birçok kilisede küçük yangınlar çıktığında dikkat çekenler de eksik değil.

Bir süredir yaklaşık 6 milyon euroluk bir restorasyondan geçirilmekte olan katedralin bazı bölümlerinde son haftalarda iskeleler kurulmuştu. Katedralin bronz heykelleri geçen hafta restorasyon sırasında vinçlerle çıkarılmıştı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan katedral, 12'inci yüzyılda inşa edilmişti. (Dış Haberler)