'Sudan'da ordu Beşir'i görevden alacak'

Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğüne karşı başlatılan eylemler yayılarak devam ederken, ordu devlet televizyonu binasına girdi. Askerin Beşir'i görevden alacağı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer El Beşir'e karşı protesto dalgasının dinmediği Sudan'da, ordunun protestoculardan yana ağırlığını koymaya hazırlandığı belirtiliyor. İddiaya göre, ordu kısa süre içinde Beşir'in görevden alındığını açıklayacak.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN DUYURULACAK

Askerlerin Başkent Hartum'da devlet televizyonu binasını kuşattığı ve bazılarının içeriye girdiği belirtiliyor.  Sudan devlet televizyonu da, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını duyurdu. Devlet televizyonu ve radyosunda ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer alıyor.

Askerlerin başkent Hartum'da savunma bakanlığı binası ve önemli yollar ile köprülerin çevresine konuşlandırıldığı da belirtiliyor.

'DÜŞTÜ, BİZ KAZANDIK'

Günlerdir oturma eylemi yapan göstericilerin ise "Düştü, biz kazandık" diye slogan atıyor.

EL ARABİYA: İSTİFA ETTİ

El Arabiya televizyonu ise Beşir'in istifa ettiğini ve bazı yetkililerin tutuklandığını iddia etti. Anadolu Ajansı da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığını aktardı. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

Hartum'da ulusal ordu merkez yerleşkesi çevresinde toplanan göstericiler, 5 gündür Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in istifası talebiyle gösteri düzenliyor.

Sudan hükümeti, başkent Hartum'da ulusal ordu karargahı çevresinde süren rejim karşıtı gösterilerde dün 6'sı asker, 11 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Muhalif Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi'nin sosyal medya hesabından dün yapılan açıklamada ise gösterilerde, cumartesi gününden bu yana 5'i asker 21 kişinin hayatını kaybettiği, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesi sonucu 153 kişinin de yaralandığı ifade edilmişti.

Sudan, 19 Aralık 2018'den bu yana hayat pahalılığının protesto edildiği ve Ömer el-Beşir'in görevi bırakmasının istendiği gösterilere sahne oluyor.

(HABER MERKEZİ)