Rusya: Bazı S-400 aksamları Türkiye'yle ortak üretilebilir

Rusya ile ABD'nin Türkiye üzerindeki 'askeri rekabeti' kızışıyor. ABD'nin Türkiye'ye açıkça "Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alırsanız F-35 sevkıyatı durur" mesajı vermesinin ardından, bu kez Rusya'dan yeni bir açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Türkiye'nin S-400 füze savunma sistemine ait bazı aksamların Türkiye topraklarında 'ortak bir şekilde üretilmesi' olasılığını gözden geçirdiğini söyledi. Peskov'un bu sözleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günkü kritik Rusya ziyaretinin ardından geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan'la ortak basın toplantısında 'askeri ve teknik alanda işbirliği yapılması için imkan bulunduğunu ve iki ülkenin yüksek teknolojili askeri araçları müşterek olarak üretebileceğini 'ifade etmişti. Gazeteciler de bugün Peskov'a, S-400 sistemlerinin müşterek üretiminin söz konusu olup olmadığını sordu.

'BAZI AKSAMLAR ORTAK ÜRETİLEBİLİR'

Peskov, "S-400'ün tüm aksamlarının müşterek olarak üretilmesi söz konusu değil ve olamaz, bu yeni bir silah türü. Ancak bazı aksamların, parça bazında üretilmesi elbette söz konusu olabilir" yanıtını verdi.

'ÜRETİM TÜRKİYE TOPRAKLARINDA YAPILIR'

Peskov, bu üretimin Türkiye topraklarında yapılmasının konuşulup konuşulmadığına ilişkin soruya da olumlu yanıt vererek "Türkiye topraklarında" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BAŞKA YERDEN UÇAK ALIRIZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün, “ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400’ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” demiş; Türkiye’nin S-400’den vazgeçmemesi ve ABD’nin buna yanıt olarak F-35 teslimatını durdurması senaryosuna şu yanıtı vermişti: "F-35 ya da Rusya yapımı uçakları var. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar.”

POMPEO: S-400 ALIRLARSA TEDARİK ZİNCİRİNDEN DE ÇIKARILIR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Çavuşoğlu'nun sözlerine 'S-400 sisteminin aktif olduğu bir hava sahasında F-35 uçmasının mümkün olmadığını' söyleyerek yanıt vermişti. Pompeo, "Türklere şunu söyledik; onlar sadece alıcı veya müşteri değil, F-35'lerin tedarik zincirinin bir parçası durumunda. Eğer S-400'leri alırlarsa bu durumun mevcut olmayacağını açık bir şekilde ilettik" demişti. (Dış Haberler)

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: F-35'ler ile S-400'ler aynı hava sahasında olmazABD Dışişleri Bakanı Pompeo: F-35'ler ile S-400'ler aynı hava sahasında olmaz

Çavuşoğlu: F-35 olmazsa başka yerden uçak alırızÇavuşoğlu: F-35 olmazsa başka yerden uçak alırız

ABD'li senatörlerden Türkiye'ye: Ya Rusya, ya yaptırımABD'li senatörlerden Türkiye'ye: Ya Rusya, ya yaptırım

ABD'nin korkusu: Ya 'hayalet'leri Ruslar avlarsa?ABD'nin korkusu: Ya 'hayalet'leri Ruslar avlarsa?

Etiketler Türkiye Rusya F 35 s-400