İsrail'de beşinci Netanyahu dönemi

İsrail'de erken seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Netanyahu beşinci kez seçildi. Seçimler, yolsuzlukla suçlanan başbakan hakkında referandum olarak görülüyordu. Netanyahu'nun yolsuzluk davalarına karşı dokunulmazlık yasası çıkarması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de düzenlenen erken genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Başbakan Benyamin Netanyahu beşinci defa başbakanlığı garantiledi. Sandık sonuçları Netanyahu'nun, sağcı partilerle kurduğu seçim ittifakı sayesinde 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'de 65 sandalye alarak çoğunluğu garantilediğine işaret ediyor. Sonuçların kesinleşmesi halinde, Netanyahu beşinci defa başbakan seçilerek İsrail tarihinde rekor kırmış olacak.

Resmi olmayan sonuçlar, Netanyahu'nun partisi Likud ile en yakın rakibi olan Benny Gantz liderliğindeki Mavi ve Beyaz hareketinin 35'er sandalye kazanacağını gösteriyor. Eski genelkurmay başkanı Gantz'ın koalisyon hükümetine katılması beklenmiyor. Kesin sonuçlar ise cuma günü açıklanacak; cumhurbaşkanı da en çok oy alan lideri 28 gün içinde hükümet kurmakla görevlendirecek.

YOLSUZLUK DAVALARINA KARŞI DOKUNULMAZLIK PLANI

İsrail'de Netanyahu'nun bir önceki seçimle görev başına gelen koalisyon hükümetinin dağılması sonrası düzenlenen erken genel seçimler, başbakan hakkında bir referandum olarak görülüyordu. Netanyahu'nun, somut yolsuzluk iddialarına rağmen seçimlerden birinci çıkması sonrasında kendisini yargı kovuşturmasından koruyacak bir yasa çıkarması bekleniyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: BARIŞA HAYIR, YOLSUZLUĞA EVET DENİLDİ

Filistinliler ise seçimlerden önce ABD Başkanı Donald Trump'tan BM kararlarını ihlal edecek şekilde destek alan Netanyahu'nun yeniden seçilmesine tepkili. Filistin Yönetimi'nin başmüzakerecisi Saib Erekat, "İsrailliler statükoyu koruma yönünde oy verdi. Barışa hayır, yolsuzluğa evet dediler" tepkisini gösterdi. (Dış Haberler)