Sudan'da Beşir'in milisleri protestoculara saldırdı

Afrika ülkesi Sudan'da Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in 30 yıllık iktidarına karşı eylemler sürüyor. Ordu protestocuları korurken, polise de ateş açmama talimatı verildi. Ancak binlerce kişinin oturma eylemi dün, Beşir'in kendisine bağlı milislerin baskınına uğradı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Sudan'da hayat pahalılığına karşı aralık ayında başlayan ve 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in istifası talebiyle geçtiğimiz hafta sonunda tırmanan protestolarda, polise 'ateş açmama' talimatı verildiği açıklandı. Bununla birlikte, El Beşir'e bağlı milislerin eylemcilere sabaha karşı gerçek mermi ve biber gazı ile saldırdığı belirtiliyor.

Sudan'daki eylemler 19 Aralık 2018 günü, ekmek ve yakıt zammına karşı başlamıştı. Eylemler o tarihten bu yana aralıklı olarak devam ederken, 6 Nisan'da (cumartesi) Beşir'in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi başlatıldı.

Otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri'nin kitlesel protestoların ardından 1985'te devrildiği darbenin yıldönümüne denk getirilen protestolar o günden bu yana dinmezken, ülkeden çelişkili haberler geliyor.

MASKELİ VE SİLAHLI MİLİSLER SALDIRDI

Son olarak polis sözcüsü Haşim Ali, Sudan polisine 'vatandaşlara ve barışçıl eylemlere karşı koymama' emri verildiğini açıkladı. Bununla birlikte eylemciler ve görgü tanıkları, kendilerine sabaha karşı maskeli ve silahlı kişilerin saldırdığını söylüyor. Beşir'e bağlı milisler olduğu belirtilen bu kişilerin, oturma eylemi düzenleyen eylemcilere sabaha karşı 02.00-05.00 arasında saldırdığını, dün gece en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor.

ASKER EYLEMCİLERİ İÇERİ ALDI

The Guardian'a konuşan görgü tanıkları, bir noktada yerleşkedeki askerlerin kapıyı açarak bazı eylemcileri içeri aldığını, bu sırada yakındaki bir inşaat alanından silahlı bir kişinin ateş açmakta olduğunu söyledi. Olaylarda bir askerin de yaşamını yitirdiği iddiası henüz doğrulanamadı. Öte yandan, askerlerin bir önceki gün de protestocuları korumak için devreye girip, onlara saldıran güvenlik güçlerini uzaklaştırması dikkat çekmişti.

'EN AZ 20 PROTESTOCU ÖLDÜ'

Muhalefet lideri Sadık el Mehdi ise cumartesiden bu yana oturma eylemi yapanlara şafak vaktinde maskeli kişiler tarafından yapılan saldırılarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin yaralandığını söyledi. Mehdi, ordudan demokrasiye geçiş amacıyla bir geçiş hükümeti kurmasını da istedi.

BİNLERCE KADIN DA SOKAKTA

Sudan'da ekmeğin fiyatının üç katına çıkması sonrası başlamıştı. Beşir'in olağanüstü hal ilan etmesine rağmen süren eylemler sağlık sektörü çalışanları ve avukatlar tarafından örgütleniyor. Ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı binlerce kadının da sokakta olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)