İsrail sandık başında: Aşırı sağ, merkez sağa karşı...

İsrail halkı bugün erken genel seçimler için sandık başında. Ülkede yeni bir koalisyon hükümeti kurulması beklenirken, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun faşist partiler ile kurduğu ittifakın alacağı oy oranı merak konusu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail halkı bugün, yolsuzluk ve güvenlik temalarına odaklanan bir kampanya sonrası erken genel seçimler için sandık başında. Sandıktan koalisyon hükümeti çıkması beklenirken, beşinci kez aday olan Başbakan Benyamin Netanyahu'nun seçime aşırı sağ partilerle ittifak içinde girmesi dikkat çekiyor. Merkez partiler de Netanyahu'ya karşı birleşmiş durumda. Ülke nüfusunun yüzde 21'ini oluşturan Arap azınlığın katılım oranı da seçim sonuçlarına doğrudan etki edecek.

İKİ CEPHE ÖNE ÇIKIYOR

Seçimde iki cephe öne çıkıyor. Biri, partisi Likud'un anketlerde birinci görülmesine Netanyahu'nun da desteklediği, Yahudi Evi, Yahudi Gücü ve Milli Birlik gibi aşırı sağ ve ırkçı partilerin oluşturduğu 'Sağ Birlik'. Bu ittifakın yüzde 3,25 oranındaki barajı geçmesi halinde, 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'de dört sandalye alabileceği belirtiliyor. Netanyahu da, Sağ Birlik ile koalisyon kurarak salt çoğunluk olan en az 61 sandalyeye bu şekilde ulaşmayı hedefliyor. İsrail medyasına göre Netanyahu, koalisyona katılmaları halinde bu birlikteki partilere iki bakanlık sözü verdi.

Seçimde öne çıkan diğer cephe ise Gelecek Var (Yesh Atid) partisi ile eski genelkurmay başkanı Benny Gantz'ın İsrail Direniyor partisinin kurduğu merkez sağcı Mavi-Beyaz İttifakı. Anketler, aynı anda Filistinlilerle barış yapmayı ve güvenliği ön plana çıkartmayı vaat eden Gantz'ın Netanyahu'yu zorlayabileceğine işaret ediyor. Gantz uluslararası toplum tarafından, genelkurmay başkanı olduğu dönemde 2012 ve 2014'teki Gazze saldırıları ile tanınan bir isim.

En güçlü iki merkez sol parti de, Netanyahu'ya karşı ittifak kurdu.

İsrail'de oy verme işlemi TSİ 22.00'a kadar sürecek. İsrail tarihinde hiçbir parti bugüne dek tek başına iktidar olamamışken, seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in her partinin lideriyle biraraya gelmesi ve hükümet kurma ihtimalini en yüksek gördüğü lideri yetkilendirmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)