Alman basını: Erdoğan, kaybetmeyi hazmedemiyor

Dünya basınının yerel seçimlere ilgisi sürüyor. Alman gazetesi FAZ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kaybetmeyi hazmedemediğini' yazdı; şaibe iddiasını "Güç kaybının her biçimini suç olarak algılayan otoriter liderin tipik düşünme biçimi" diye yorumladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Türkiye'deki yerel seçimlere ilişkin değerlendirmesinde 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin mağlubiyetinin gerçek nedenini anlamak istemediği' yorumunu yaptı. "Hayır, ona göre neden yalnızca kriminal manipülasyonlar olabilir" diyen gazete şu ifadeleri kullandu: "Bu, güç kaybının her biçimini bir suç olarak algılayan otoriter liderin tipik düşünme biçimi aslında. Demokrasi ise, yalnızca o kazanırsa demokrasi."

"Kaybetmeyi hazmedemeyen kişi" başlıklı yorum şöyle:

"Yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul'un kaybedilmesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canını acıtacağından herkes emin olabilir. Özellikle de 'kendi' AKP'sinin ekonomik metropol İstanbul'da, bundan 25 yıl önce yükselişinin başladığı yerde, (küçük bir farkla) kaybetmesi, Erdoğan'a öyle rahat vermiyor ki kendisi "yaygın usulsüzlük" ve "organize hileden" bahsediyor. Belli ki Erdoğan seçim kurulları üzerindeki baskıyı artırmak ve böylece en azından memleketi İstanbul'da seçimi tekrarlatmak istiyor.

'OTORİTER LİDERİN TİPİK DÜŞÜNME BİÇİMİ'

Seçimi kazanan parti olan CHP'nin suçlamaları reddetmesi ve Erdoğan'ı demokrasiyi yok etmekle suçlaması, anlaşılır bir durum. 2016 darbe girişiminden bu yana yetkilerini kapsamlı bir biçimde genişleten Cumhurbaşkanı, AKP mağlubiyetinin nedeninin seçmenin -örneğin ekonomik vaziyet nedeniyle- memnuniyetsizliği olduğunu anlamak istemiyor. Hayır, ona göre neden yalnızca kriminal manipülasyonlar olabilir. Bu, güç kaybının her biçimini bir suç olarak algılayan otoriter liderin tipik düşünme biçimi aslında. Demokrasi ise, yalnızca o kazanırsa demokrasi." (Deutsche Welle Türkçe)