Beşir'e 'halk kuşatması': Sudan'da on binler sokakta

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, 30 yıllık iktidarında bugüne dek benzeri görülmemiş protestolarla karşı karşıya. On binlerce kişi, Beşir'in istifasını talep ederek konutunun dışında iki gündür oturma eylemi yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ülke içinde ekonomik kriz nedeniyle aralık ayından bu yana kitlesel tepki çeken, uluslararası toplumun ise yıllardır insan hakları ihlalleri nedeniyle dışladığı Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, 30 yıllık iktidarında bugüne dek benzeri görülmemiş protestolarla karşı karşıya. Binlerce Sudanlı, dünden bu yana başkent Hartum'da Beşir'in konutunun da bulunduğu yerleşkenin dışında kamp kurmuş durumda.

Sudan hükümetinin geçtiğimiz aralık ayında ekmek ve yakıt zamlarını açıklamasının ardından başlayan eylemler, 1985 yılında otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri'nin kitlesel protestolar sonrası ordunun devreye girmesiyle devrildiği darbenin yıldönümünde tırmandı. Hartum'da binlerce protestocu, Beşir'in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu, ülkenin en sıkı güvenlik önlemleriyle korunan noktalarından biri olan yerleşkenin dışında oturma eylemi yapıyor.

BİR DOKTOR POLİS SALDIRISINDA ÖLDÜ

İlk olarak aralık ayında ekonomik krize tepki olarak başlayan eylemlerde, dün Beşir'in istifası istendi. Protestocular "Özgürlük, adalet, tek halk tek ordu" sloganları atarak, 1985 darbesinin yıldönümünde ordudan kendilerinden yana devreye girmesini talep etti. Omdurman kentinde düzenlenen eylemlerde, güvenlik güçlerinin biber gazı ve tazyikli suyun yanı sıra gerçek mermi kullandığı, bir doktorun hayatını kaybettiği belirtiliyor. Hem Omburdman'da hem de Hartum'da çok sayıda sivilin polis saldırısında yaralandığı da gelen haberler arasında.

AVUKATLAR, DOKTORLAR, KADINLAR SOKAKTA

BBC'nin Afrika servisinin aktardığına göre, eylemler sağlık sektörü çalışanları ve avukatlar tarafından örgütleniyor. Ülkenin cinsiyetçi ve ataerkil toplum yapısına karşı binlerce kadının da sokakta olduğu belirtiliyor.

Ömer el Beşir

Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkarılmış tutuklama emri bulunan Beşir ise aylardır devam eden eylemler karşısında bugüne dek istifayı reddetti; şubat ayında da olağanüstü hal ilan etti. Enformasyon Bakanlığı ise dünkü protestoların ardından yapılan açıklamada hükümetin krizi müzakereler yoluyla çözebileceğini savunup güvenlik güçlerini övdü. Aralık ayından beri düzenlenen eylemlerde 31 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)