Çipras ve Zaef Nobel Barış Ödülü’ne aday

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim krizinin yıllar sonra aşılmasının ardından, iki ülkenin başbakanları Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Yunanistan hükümetinin yaklaşan seçimler öncesinde bu ödüle çok önem verdiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlementosu’nun 33 vekili, yıllar süren düşmanlığı ortadan kaldıran Yunanistan ve Makedonya Başbakanlarını Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi. Aleksis Çipras ve Zoran Zaef geçtiğimiz aylarda iki ülke arasındaki isim anlaşmazlığı meselesini çözmüş ve Kuzey Makedonya’nın NATO’ya katılımının yolunu açmışlardı.

Çipras ve Zaef’in adaylığını Avrupa Parlementosu'nda temsil edilen beş grubun üyeleri destekliyor. Sol grup, Sosyalistler, Yeşiller, Avrupa Halk Partisi, Muhafazakarlar ve Liberaller Yunanistan ve Kuzey Makedonya başbakanlarının Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi gerektiğini düşünüyor.

İşte bu beş gruptan 33 vekil bir mektup ile Nobel Komitesine başvurdu. Atina’da ise iktidardaki Syriza’nın, Nobel Barış Ödülü adaylığını yaklaşan seçimler öncesinde çok önemli bir gelişme olarak gördüğü konuşuluyor. Hükümet, ödülün kazanılması olasılığını yükseltmek için lobi faaliyetlerini artırma kararı aldı.

Yunanistan ve Kuzey Makedonya Başbakanları geçtiğimiz günlerde Atina’da biraraya gelmiş ve önemli işbirliği anlaşmalarına imza atmıştı. Atina ile Üsküp ilk defa askeri alanda da işbirliğine gitme kararı almıştı. Diğer yandan, iki komşu ülke ekonomi, kültür ve turizm konularında da ilişkileri geliştirecek.

Makedonya NATO'ya katılım protokolünü imzaladıMakedonya NATO'ya katılım protokolünü imzaladı

Yunanistan parlamentosu Makedonya'nın NATO üyeliğini onayladıYunanistan parlamentosu Makedonya'nın NATO üyeliğini onayladı