ABD'de oylar nasıl yeniden sayılmıştı?

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, ABD'den gelen "Seçimin meşru sonuçları kabul edilmeli" açıklamasına tepki gösterdi. Yıldırım, ABD'deki son başkanlık seçimlerinde de oyların yeniden sayıldığını söyledi. Peki ABD'deki süreç nasıl işledi? Oylar yeniden sayıldı mı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'da yerel seçim yarışını önde bitirmesine rağmen oyların yeniden sayımı sürerken, AK Parti adayı Binali Yıldırım'dan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasına tepki geldi. Yıldırım, "Özgür ve adil seçimler her demokrasi için önemli. Buna meşru sonuçların kabul edilmesi de dahil" diyen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino'ya, Donald Trump'ın başkan seçilmesi sırasında da oyların yeniden sayıldığını 'hatırlattı.'

Yıldırım, "Amerikan sözcüsü bize laf yetiştireceğine, nasıl Sayın Trump'ın seçimi son üç eyalette yeniden yapılan sayımla, Pennsylvania, Michigan ve Wisconsin'de yapılan yeniden sayımla elde ettiğini unutmuş gibi gözüküyor, bize ders vermeye kalkıyorlar" diyordu.

Peki ABD'de 8 Kasım 2016'da düzenlenen başkanlık seçimlerinde ne oldu? Oylar yeniden sayıldı mı?

BİR EYALETTE YENİDEN SAYILDI, DİĞERLERİNDE TALEP REDDEDİLDİ

Söz konusu seçimlerde, oyların bazı eyaletlerde yeniden sayılmasını isteyen kişi Trump'ın en yakın rakibi Hillary Clinton değil, Yeşil Parti'nin başkan adayı Jill Stein olmuştu. Stein, Rusya'nın elektronik oylama sistemine müdahale etmiş olabileceği iddialarına dayanarak, Clinton'a seçim kaybettiren üç eyalette oyların yeniden sayımı için bir girişim başlatmıştı. Clinton'ın ekibi ise bu girişimin başını çekmeyi istemedi; oy farkının, yeniden sayımla değişmeyecek oranda olduğunu düşünüyorlardı. Clinton cephesi Stein'a destek vereceklerini belirtmekle yetindi.

Stein ise Binali Yıldırım'ın da dile getirdiği gibi Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin'de oyların yeniden sayılması için başvurdu. Ancak bu eyaletlerden sadece birinde oylar yeniden sayıldı ve sonuç değişmedi. İki eyaletteki başvuru ise yargıya takıldı; federal yargıçlar, Trump cephesinden gelen itirazları da dikkate alarak yaptıkları değerlendirmede oyların yeniden sayılmasına gerek görmedi.

'KESİN KANIT SUNULMADAN YENİDEN SAYILAMAZ'

Pennsylvania eyalet yasalarına göre oyları yeniden saydırmak için hile yapıldığına dair kesin kanıtlar sunulması gerekirken, Bölge Yargıcı Paul Diamond Stein'ın başvurusunu 'elektronik sistemin hacklendiğine dair kanıt bulunmadığı' gerekçesiyle reddetti.

Michigan'da oyların yeniden sayımı karmaşık bir karşılıklı itiraz sürecine takıldı. Oylar üç gün boyunca yeniden sayıldıktan sonra süreç, Trump cephesinin itirazı sonucu mahkeme kararıyla durduruldu.

Wisconsin'de ise yeniden sayım sonrası Clinton'ın hanesine 713, Trump'ın ise 844 oy daha yazıldı; Trump'ın arayı 131 oy daha açmasıyla sonuç değişmedi. (DIŞ HABERLER)

ABD'nin seçim yorumuna Altun'dan yanıt geldiABD'nin seçim yorumuna Altun'dan yanıt geldi