2 bin 500 yıllık mezarda kırılmamış yumurtalar bulundu

Çin'de 2 bin 500 yıllık kırılmamış yumurtalar bulundu: DNA testleri yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin’in Changzhou kentinde, arkeologlar tarafından 2 bin 500 yıl öncesine ait bir mezarda bir kap dolusu kırılmamış yumurta bulundu. Nanjing Müzesi Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, bir kapakla kapatılmış olan çömlek kavanozun, Liyang ilçesinde yer alan Shangxing Kasabası'ndaki büyük bir mezarda bulunduğunu söyledi.

Arkeolog Zhou Hengming, binlerce yıllık yumurtalara zarar vermekten korktuğunu belirterek yumurtalara dokunmaktan kaçındığını ve bunun yerine kesin sayıyı doğrulamak için X ışınları kullanacağını ifade etti.

Arkeofili'nin Şinhua'dan aktardığına göre Arkeoloji Enstitüsü başkanı Lin Liugen, "Yumurtaların akı ve sarısı büyük ölçüde çürümüş olsa da, DNA testleri ile yumurtaların salamura yapılarak korunup korunmadığı belirlenebilecek" dedi.

Yumurta kabı şimdi daha sonraki çalışmalar için sabit sıcaklık ve nem oranına sahip bir dolaba yerleştirilecek. Yumurtaların evcil tavuklardan veya sülünlerden olup olmadığı belirlenmedi.

Lin, "Cenaze törenlerinin dini inançları veya en basit şekilde alışkanlıkları yansıtabileceğini, dolayısıyla mezar sahibinin yumurta yemekten zevk aldığını ve ölümden sonra da bu zevki devam ettirmeye karar vermiş olabilir" diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Yumurtalar yeni bir hayat ortaya çıkarır, bu nedenle mezarda bulunan çömlek, birçok neslin yaşam sürekliliğini sembolize ediyor olabilir."

Arkeologlar, mezardaki diğer kaplarda tahıl ürünlerinin olabileceğini ancak zamanla yok olduğunu söylüyor. (Kaynak)