Menbic'de SDG'yi hedef alan saldırıyı IŞİD üstlendi

Bağuz'daki yenilgisi sonrası uyuyan hücrelerinin peşine düşülen IŞİD, Menbic'de önceki gece SDG'yi hedef alan saldırıyı üstlendi. Saldırıda yedi SDG mensubu hayatını kaybetmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı olan ve Menbic merkezini kontrol eden Menbic Askeri Konseyi'ni önceki gece hedef alan bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi. IŞİD'in açıklamasında "Hilafetin askerleri PKK kontrol noktasına saldırdı" ifadeleri dikkat çekti.

Menbic-Halep yolundaki bir SDG kontrol noktasına önceki gece yarısı makineli tüfeklerle düzenlenen saldırıda yedi SDG mensubu yaşamını yitirmişti. Bu olay, IŞİD'in Bağuz'da SDG karşısındaki yenilgisinin ilan edilmesi sonrası ilk saldırı olma özelliğini taşıyor. Reuters'a konuşan Menbic Askeri Konseyi kaynakları ise saldırının IŞİD'e karşı zafer ilanı ile bağlantılı olduğunu belirterek 'IŞİD'in yenilgisinden rahatsız olan tarafların bölgede istikrarı bozmak istediği' yorumunu yaptı.

MENBİC NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan ve IŞİD'den 2016 yılında, SDG tarafından temizlenen Menbic stratejik önem taşıyor. Kent, Fırat'ın doğusu ile batısı arasındaki bir bağlantı noktası olmanın yanı sıra Rus, Amerikan ve Türk nüfuzu altındaki bölgelerin kesişim noktası. Amerikan askerleri kent merkezinde Kürt güçleriyle, kent dışında ise TSK ile devriye geziyor. Diğer yandan, Türkiye ile ABD Kürt güçlerinin çekilmesini öngördüğü belirtilen bir yol haritası üzerinde anlaşmış durumda.

Menbic, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme açıklamasından kısa süre sonra da bombalı bir saldırıya sahne olmuştu. Kentteki Amerikan askerlerinin sık sık yemek yemek için uğradığı bir restoran hedef alınmış, dördü ABD vatandaşı, 19 kişi yaşamını yitirmişti. Bu saldırıyı IŞİD'in düzenlediği belirtilirken, geçen hafta faillerin yakalandığı açıklanmıştı. (Dış Haberler)

Menbic'de bombalı saldırıMenbic'de bombalı saldırı