Hindistan uzayda bir uyduyu uydusavar füze ile vurdu

Hindistan Başbakanı Narenda Modi, bugün uzayda bir uyduyu uydusavar bir füzeyle vurduklarını açıkladı. Modi, ülkesi adına bunu bir başarı olarak nitelendirirken, Pakistan'dan yapılan açıklamada "uzayın insanlığın ortak mirası olduğunu ve uzaydaki militarist girişimlerinin engellenmesi gerektiği" çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Başbakanı Narenda Modi, çarşamba günü ülkesinin uzaydaki bir uyduyu uydusavar füze ile vurduğunu ve bunun ülkesi için bir 'dönüm noktası' olduğunu açıkladı. Pakistan resmi makamlardan yapılan açıklamada ise uzayın insanlığın ortak mirası olduğu ve girişilen her türlü militarist amacın engellenmesi gerektiği belirtildi.

MODİ: EMSALSİZ BİR BAŞARI

Başbakan Modi ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Çin’in ardından Hindistan'ın söz konusu uzaysavar (ASAT) silahı kullanan dördüncü devlet olduğunu duyurdu. Modi devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, “Bilim insanlarımız uzayda alçak yörüngede, 300 kilometrede, bir uyduyu vurdu” diye konuştu. Konuşmasının devamında “emsalsiz bir başarıya imza attıklarına” değinen Modi, ülkesinin adının böylece uzay güçlerine eklendiğini söyledi.

Güvenlik uzmanı Brahma Chellaney, ABD, Rusya ve Çin’in uydusavar (ASAT) silahlanmaya giderek daha fazla önem verdiğini belirtti. Chellaney, “Uzay yeni savaş alanı haline geldi. Bu anlamda Hindistan’ın başarılı ‘öldürme silahı’ ASAT’ın önemi büyük” diye konuştu. Diğer yandan uzmanlar bu tarz uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde devletler arasında adeta bir yarış olduğunu ve bu tarz silahlanmaların kamuoyu açısından endişe yaratabileceğine yer veriyor.

PAKİSTAN'DAN ÇAĞRI: UZAY İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI

Pakistan uzayda militarist girişimlere karşı çağrıda bulunduğu açıklamasında Hindistan'ın kendi uydusunu düşürdüğünü söylemişti.

Pakistan Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada "Uzay insanlığın ortak mirası ve her ulus uzayda militarizme yol açacak eylemlerden kaçınma sorumluluğu var" dedi. Bakan, "Geçmişte benzer girişimleri kınayan ülkelerin bu konuda da çalışmaya ve tepki göstermeye istekli olacaklarını umuyoruz" ifadelerini kullandı. (Kaynak: euronews, Reuters)