Brexit kaosu: 5 milyon imza, istifa baskısı, 'darbe' söylentisi...

İngiltere'de siyasi krize dönüşen Brexit çıkmazı derinleşiyor. Brüksel ile yaptığı çıkış anlaşması parlamentoda iki kez reddedilen Başbakan May'in, partisi içinde bir 'darbe' ile devrileceği iddiası var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de yılan hikayesine dönen Brexit sürecinde, Brüksel ile yaptığı anlaşmayı bir türlü parlamentodan geçiremeyen Başbakan Theresa May üzerindeki istifa baskısı artıyor. May bugün kabinesini topladı; Muhafazakâr Parti'nin liderlik kadrosunun May'i 'parti içi darbe' ile devirme planı yaptığı iddiası ise üst düzey bakanlar tarafından reddedildi.

Ancak ülkede medyadan siyasete, AB yanlılarından Brexit yanlılarına, hemen her kesim May'in istifası için baskıyı artırmış durumda. May'in Brüksel ile yaptığı anlaşma İngiliz Avam Kamarası'nda iki kez reddedilmişti. AB'den çekilme için mühlet sona yaklaşırken, The Sun gazetesi bile May'i istifaya çağıran bir manşetle çıktı. Bir dizi Muhafazakâr Partili vekil de başbakanı istifaya çağırdı. siyasi karmaşa nedeniyle ülkenin para birimi Sterlin'in de değeri düşüyor.

Öte yandan, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını istemeyenler de baskıyı artırıyor. İngiltere Parlamentosu'nun dilekçelere ayrılan internet sitesinde 5 milyondan fazla imza toplandı. Dilekçede, Lizbon Antlaşması'nın üye ülkelerin birlikten ayrılmasını düzenleyen 50'inci maddesinin işletilmesinin geri çekilmesi ve AB'den çıkma planının gözden geçirilmesi isteniyor.

23 Haziran 2016'da yapılan Brexit referandumunda İngiltere halkının yüzde 51.89'u AB'den ayrılma, yüzde 48.11'i kalma yönünde oy kullanmıştı. (Dış Haberler)