'Holokost'un mimarı' Eichmann'ı yakalayan Mossad ajanı öldü

Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann'ı yakalayan eski Mossad ajanı Rafi Eytan öldü. Eytan, İsrail tarihinin en önemli casuslardan biri sayılıyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yahudi soykırımının mimarı sayılan ve 'Nihai Çözüm' adıyla insanlık tarihinin tanıklık ettiği en büyük suçlardan birini sistematik biçimde hayata geçiren Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann'ı yakalamış eski Mossad ajanı Rafi Eytan öldü. 'İsrail istihbaratının babası' sayılan Eytan'ın 92 yaşında Tel Aviv'de bir hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı.

Eytan, 1960 yılında Eichmann'ı gizli bir görevle Arjantin'den İsrail'e getiren sekiz kişilik Mossad ekibinin lideriydi. Mossad'ın Batı Almanya'da bir savcıdan 'Eichmann'ın hayatta olduğu ve Arjantin'de saklandığı' yönünde bir ihbar almasının ardından, Eytan ve ekibi Arjantin'e gitmiş, Eichmann'ı yakalayıp yargılanmak üzere İsrail'e getirmişti.  Eytan 2011 yılında BBC ile söyleşisinde Eichmann'ı 'tamamen sıradan' diye nitelemişti.

Ünlü casusun, Irak'taki Osirak nükleer reaktörüne 1981'de düzenlenen saldırıda rol oynadığı biliniyor. Eytan sonrasında, İsrail'e gizli bilgi sızdırmaktan ve İsrail adına casusluk yapmaktan müebbet hapis cezası alan Ameriklaı yetkili Jonathan Pollard ile ilgili skandal nedeniyle istifa etmiş,  kısa süreliğine siyasete atılmıştı.

İsrail tarihinde en önemli casuslardan biri sayılan Eytan için devlet töreni düzenlenmesi bekleniyor. (Dış Haberler)

Nazilerin sıradan kötülüğü!Nazilerin sıradan kötülüğü!