Kati Piri: Bu yıl barış getirsin, Newroz pîroz be!

Dünya çapında 300 milyondan fazla kişi Newroz'u kutlarken, liderler ve diplomatlardan da kutlama mesajları geliyor. İşte o mesajlardan bazıları...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Newroz dünya çapında kutlanırken, liderlerden ve diplomatlardan da kutlama mesajları yağıyor. İngiltere'de İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ülkedeki Kürtlere teşekkür ederken, ABD'nin mesajını İran'la siyasi kriz üzerine kurması dikkat çekti. Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ise "Bu yıl umut ve barış getirsin" dedi. İşte dünyadan Newroz mesajları...

BM: İNSAN HAKLARINA BAĞLILIĞIMIZI TEYİT ETME ŞANSI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 300 milyondan fazla insanın Newroz'u kutladığına dikkat çekerek, "Bu hepimiz için barış, insan hakları ve insan onuruna bağlılığımızı teyit etme; diyalog ve karşılıklı saygıyı güçlendirme; gezegeni koruma ve kimseyi geride bırakmayan bir gelecek inşa etme şansı" dedi.

POMPEO'DAN SİYASİ MESAJ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise mesajını İran'la yaşadıkları siyasi gerilim üzerine kurguladı. Pompeo Twitter'dan paylaştığı mesajda hem "Newroz Mubarak" ifadelerini kullandı, hem de Farsça bir kutlama mesajı yazdı. ABD Dışişleri Bakanı, mesajın İngilizce bölümünde "Amerikan halkı adına ABD, İran ve dünya çapında Newroz'u kutlayan herkese en sıcak dileklerimi gönderiyorum. Yeni yılınız yeniden doğuş, sağlık ve refah içinde geçsin. Newroz Mobarak" ifadelerini kullandı.

Pompeo'nun paylaştığı videoda da"İranlılar, rejimin yok sayma girişimlerine rağmen Newruz'u kutlamaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

KATİ PİRİ: BU YIL BARIŞ GETİRSİN

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ise İngilizce, Kürtçe ve Türkçe bir mesaj paylaştı. Piri, "Bütün Kürt dostların Newroz'u kutlu olsun. Bu yıl umut ve barış getirsin. Newroz pîroz be! Newroz kutlu olsun!" diye yazdı.

JEREMY CORBYN KÜRTLERE TEŞEKKÜR ETTİ

İngiltere'de ise İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ülkedeki Kürtlere teşekkür etti. Bir Newroz etkinliğinde konuşma yapan Corbyn, "Britanya'nın her yanındaki Kürtlere, hayatlarımıza ve toplumumuza yaptıkları katkı, özellikle yılın bu zamanında getirdikleri neşe için teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Almanya ile Fransa'nın Erbil başkonsoloslukları da Twitter hesaplarından Newroz için kutlama mesajları paylaştı. (Dış Haberler)