İstifa eden Nazarbayev'in kızına kilit görev

Kazakistan'da dün sürpriz biçimde istifa eden 28 yıllık devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in 55 yaşındaki politikacı kızı Dariga Nazarbayeva, Senato Başkanı seçildi. Bu koltuk, Kazakistan'da devlet başkanlığından sonra ikinci en üst düzey mevkii sayılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazakistan'ı Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası bağımsızlığını ilan ettiği 1990'dan bu yana yöneten Nursultan Nazarbayev'in beklenmedik istifası sonrasında yeni yönetim kadrosu şekilleniyor. Nazarbayev istifa açıklamasında, Senato Başkanı Tokayev'in kendisinin son görev süresi Nisan 2020'de dolana kadar devlet başkanlığını devralacağını söylemişti; Tokayev bugün parlamentoda yemin ederek ülkenin yeni devlet başkanı olarak görevine başladı.

Tokayev'den boşalan Senato başkanlığı görevine ise Nazarbayev'in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva seçildi. Bu koltuk, ülkenin ikinci en üst düzey mevkii sayılıyor. Devlet başkanının istifası veya ölümü halinde, bu görevi Senato Başkanı üstleniyor. 55 yaşındaki Nazarbayeva, bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor.

78 yaşındaki Nazarbayev dün televizyon yayımlanan istifa açıklamasında, bu kararın 'kolay olmadığını' ama 'yeni bi lider nesline yardımcı olmak istediğini' söylemişti. Petrol zengini ülkeyi 28 yıldır pek bir muhalefetle karşılaşmadan yöneten Nazarbayev, devlet başkanlığından istifasına rağmen iktidar partisinin lideri olmayı sürdürüyor. Ülke siyasetinde etkili güvenlik konseyinin başkanı olmaya ve Ulusun Lideri sıfatını taşımaya da devam edecek.

ÜLKENİN BAŞKENTİ NURSULTAN OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Tokayev, anayasaya göre Nisan 2020 yılına kadar bu görevi sürdürecek. Nazarbayev'in politikalarını devam ettireceğini söyleyen Tokayev, önemli politik konularda onun görüşlerine bağlı kalacağını kaydetti. Tokayev ayrıca ülkenin başkenti Astana'nın adının Nursultan olarak değiştirilmesini önerdi. Parlamentonun onaylamasının ardından başkentin adı Nursultan oldu. (Dış Haberler)