Yunanistan ve İsrail Doğu Akdeniz'i denetleyecek

Yunanistan ve İsrail Doğu Akdeniz'de deniz radar sistemi kuracak. Yeni yüzey radar sistemi ufuk ötesini, uzun menzilli olarak takip etme kapasitesine sahip olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ve İsrail medyasına düşen yeni bir habere göre iki Doğu Akdeniz ülkesi bölgeyi yakından alakadar eden yeni bir inisiyatife imza atmaya hazırlanıyor. Son yıllarda enerji alanında güçlerini birleştiren Atina ve Tel Aviv askeri alanda da önemli ortak icraatlara imza atmaya hazırlanıyor.

Son bilgilere göre İsrail ve Yunanistan Doğu Girit'te ortak bir deniz radar sistemi inşa ediyor. Bu yöndeki ilk bilgiler iki ülke medyasına yansımaya başladı.

UFUK ÖTESİNİ GÖZETLEYECEK 

Yeni yüzey radar sistemi ufuk ötesini, uzun menzilli olarak takip etme kapasitesine sahip olacak. Hem İsrail’in hem de Yunanistan'ın yeni sistemin gelişmiş kapsama alanına erişimi olacak.

Proje İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki geniş siyasi ittifakın bir parçası olarak gündeme geliyor.

ATİNA DURUŞ DEĞİŞTİRİYOR 

Tel Aviv ve Atina arasındaki ilişkiler son yıllarda ivme kazandı. Bu ilişkilerde askeri ve ekonomik konulardaki işbirliği ön plana çıkıyor.

Girit’teki yeni radar üssünü gündemlerine alan Atina’daki diplomatik kaynaklar Yunanistan’ın yeni dönemde Filistin Meselesi'ndeki duruşu ile ilgili olarak da değişikliğe gideceğini belirtiyor.

Uzun yıllardan beri Filistin tarafının yanında duran Atina yeni dönemde Tel Aviv, Filistin Meselesi'ndeki “hassasiyetlerini” dikkate alacak. Buna karşılık olarak Yunanistan İsrail’den Kıbrıs ve Ege’deki tezlerini desteklemesini bekliyor.

YARIN KUDÜS'TE TARİHİ ZİRVE VAR 

Tüm gelişmeler gündeme yansırken İsrail, Yunanistan Başbakanları ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Kudüs’te yarın bir araya gelecek. Zirveye ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katılacak. Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada, liderlerin İsrail'den Avrupa'ya uzanacak olan bir gaz boru hattı projesini görüşeceğini ifade etti.

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMALARI

Netanyahu zirve ile ilgili olarak şu noktaların altını çizdi: “(Bu proje) İsrail vatandaşlarının yararı için kullanılacak olan, devletin kasasına girecek olan yeni gelirler sağlayacak. Zirvede ayrıca, Pompeo ile İran’ın Suriye’de askeri açıdan güçlenmesinin ve bu ülkenin nükleer silah edinmesinin önüne geçilmesi için atılan ortak İsrail ve ABD adımlarını görüşeceğiz.