Katliamın ardından: Kutuplaştırmaya 'hayır' dedi, TV kanalından istifa etti

Yeni Zelanda'da İslam karşıtı bir Avustralyalının 50 kişiyi öldürmesinin ardından, Batı dünyasında gözler medyada nefret söylemine çevrildi. Avustralya'daki Sky News kanalında çalışan Müslüman bir kadın, kutuplaştırıcı yayınları protesto ederek işini bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya merkezli SkyNews kanalında çalışan Müslüman bir kadın, kanalın yorumcularının ülkede Müslümanlara karşı önyargıyı ve kutuplaşmayı derinleştirip korku yaymasını protesto ederek istifa etti. Rashna Farrukh, Yeni Zelanda'daki katliamın ardından daha fazla dayanamadığını belirterek gazetecilik etiği çerçevesinde istifa ettiğini açıkladı.

'DEĞERLERİMDEN TAVİZ VERDİM'

Üç yıldır kanalın konuk koordinasyonu biriminde çalışan Farrukh, kanala çağrılan konukların yayında söyledikleri ve kendisiyle kurdukları iletişim konusunda şu ifadeleri kullandı: "Bazı geceler fiziksel olarak hasta hissediyordum, bazı geceler eve dönerken arabamda ağlıyordum. Değerlerimden taviz vermeye devam ettim. Hem bu programlarda sürekli suçlanan ve dışlanan dini bir grubun mensubu, hem de iyi bir gazeteci olmak isteyen biri olarak sahip olduğum değerlerden..."

ABC kanalının internet sitesi için bir makale kaleme alan Farrukh, "Bu yorumcuların izleyicilerine giderek daha fazla korku yaymasını izlerken, değerlerimden ve inançlarımdan taviz verdim" dedi.

'KONUKLAR SÜREKLİ NEFRET YAYIYORDU'

Farrukh makalesinde, Christchurch katliamının montajlanmış görüntülerinin kanalda yayınlandığını, burka yasağını savunan, 'Batı kültürüne savaş açıldığını' iddia eden kişilerin sürekli konuk olarak çağrıldığını anlattı. "Avustralya'yı yok eden göçmenler ve Müslümanlar konusunda bağıran izleyicilerin telefonlarını açtım. Telefonun diğer ucundaki kişinin bu iki şeyin her ikisi de olduğunun farkında değillerdi diyen Farrukh şöyle devam etti:

"Ülkedeki her bir azınlık grubunu -benimki de dahil- yerin dibine soktukları, izleyicilerinin önünde kutuplaştırmayı ve paranoyayı derinleştirdikleri sırada stüdyonun kapısının diğer tarafındaydım."

'GAZETECİLER DEĞERLERİNDEN VAZGEÇMEMELİ'

Farrukh, "Genç gazeteciler olsak bile, gelecekte daha fazla söz hakkımız olacağı varsayımı hareket etmemeliyiz; ahlaki değerlerimizle şu an harekete geçmeliyiz. Christchurch'te gördüğümüz gibi, medyamızda yaşananların gerçek hayatta sonuçları olabiliyor" dedi. (Dış Haberler)