Sevgül Uludağ Nobel Barış Ödülü'ne aday

Gazeteci Sevgül Uludağ, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Uludağ, Kıbrıs'ta kayıp insanların bulunması için 18 yıldır yaptığı çalışmalarla biliniyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ta uzun yıllardan beri Kıbrıslı kayıplar ile ilgili meseleleri inceleyen, yazıları ile kayıp insanların hikâyelerine ışık tutan tecrübeli gazeteci Sevgül Uludağ Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Uludağ’ın adaylığını yazılarının yayınlayan Yeni Düzen ve Politis gazeteleri kamuoyuna açıkladı.

Kıbrıslı gazeteci Uludağ, Kanada’nın York Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü’nden Anna Agathangelu tarafından Norveç Nobel Komitesi’ne 2019 Nobel Barış Ödülü için aday gösterildi.

18 YILDIR KAYIPLARI ARIYOR 

Sevgül Uludağ, 39 yıllık aktif gazetecilik hayatının son 18 yılını “kayıplar”ın gömü yerlerinin bulunmasına, acılı öykülerinin araştırılıp yazılmasına, her iki toplumdan okurlarını harekete geçirerek olası gömü yerlerini göstermelerine ve bu insani konuya gönüllü ve insani katkı yapmalarına adadı.

Uludağ çeşitli dönemlerde gazetecilik çalışmaları nedeniyle Kıbrıs’ta ve Türkiye’de olumsuz tepkilere maruz kaldı.

Uludağ, hayata geçirdiği “İsimsiz İhbar Hattı” ile kayıp şahıslar için bilgi topluyor. Bu bilgilerin bir kısmı kamuoyu ile paylaşılırken, bazı bilgiler ise Kayıplar Komitesi’yle paylaşılmakta.

KIBRIS GAZETECİLİĞİ İÇİN 'ONUR'

Kıbrıslı gazeteci ayrıca, her iki toplumdan “kayıp” yakınlarını bir araya getirerek “Birlikte Başarabiliriz” adlı örgütü kurmalarına ve acıların ortak olduğunun anlaşılması için birlikte etkinlikler yapmalarına da öncülük etti.

Nobel Barış Ödülü'ne adaylığının açıklanması vesilesiyle kamuoyu ile paylaşılan bildiride şu ifadeler yer aldı: “Sevgül Uludağ, tümüyle insani ve gönüllü biçimde Kayıplar Komitesi’ne yardımcı olmuş ve pek çok “kayıp” şahsın gömü yerlerinin bulunmasına, “kayıp” şahıslardan geride kalanların ailelerine defin için geri dönmelerine yardımcı olmuş ve toplumlarımızın takdirini kazanmıştır. Gazeteci Sevgül Uludağ’ın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş olması, bizler için de bir onurdur.”