Hırvatistan'da emeklilik yaşı için referandum yolda

Hırvatistan'da sendikalar, hükümeti emeklilik yaşını 65'e düşürmeye zorlamak için imza topluyor. 370 bin kişinin imza vermesi halinde, hükümet referandumu düzenlemek zorunda kalacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hırvatistan'ın iki önde gelen işçi sendikası, ülkenin geçen yıl 67'ye çıkarılan emeklilik yaşının 65'e düşürülmesi için referandum düzenlenmesini istiyor. Üç sendikanın bu taleple ülke çapında imza toplayacağı açıklandı. Hırvatistan yasalarına göre, seçmen sayısının en az yüzde 10'undan (yaklaşık 370 bin kişi) imza toplanması halinde, hükümet referandumu düzenlemek zorunda kalacak.

Nezavisni Hrvatski Sindikati isimli sendikanın lideri Kresimir Sever, "Hırvatistan'da insanlar, AB'deki ortalama yaşam süresinden üç yıl daha az yaşıyor. Birçok kişi için 67 yaşına kadar çalışmanın çok fazla olduğu açık" dedi.

Hırvatistan parlamentosu geçen yıl aralık ayında, emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması ve erken emekli olanların emeklilik maaşlarının azaltılması yönünde hükümet tarafından hazırlanan yasayı kabul etmişti. Yasaya göre, erken emekli olan kişilerin maaşlarından da her 1 yıl için yüzde 3.6 oranında bir kesinti yapılıyor. Sendikalar bu kesintinin de yüzde 2.4'e indirilmesini istiyor. (Dış Haberler)