ABD: Suriye'de 1000 asker kalmayacak

Wall Street Journal gazetesinin 'Türkiye ile anlaşma sağlanamadığı ve Suriye'de 1000 Amerikan askerinin kalacağı' yönündeki haberine yalanlama geldi. ABD Genelkurmay Başkanlığı, "Açıklanan planda herhangi bir değişiklik olmamıştır" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Genelkurmay Başkanlığı, Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin 'Suriye'de 1000 kadar askerin bırakılacağı' yönündeki haberinin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Açıklamada, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesine yönelik planlamaların devam ettiği belirtildi. Yazılı açıklamada, "Şubat ayında açıklanan planda herhangi bir değişiklik olmamıştır ve Başkan'ın ABD güçlerinin sayısının azaltılması konusunda Başkan'ın talimatlarını uygulamaya devam etmekteyiz" denildi.

Açıklamada, Türkiye ile görüşmelerin devam ettiği de vurgulandı; "Dahası, Türkiye'nin Türkiye-Suriye sınırına yönelik güvenlik kaygılarının giderilmesi amacıyla Türk Genelkurmay Başkanlığı ile ayrıntılı askeri planlamalar yapmayı sürdürüyoruz. Bugüne kadar yapılan planlamalar yapıcı olmuştur ve önümüzdeki günlerde geliştirilecek bir konsept belirledik" denildi.

ABD'nin Suriye'de 2 binin üzerinde askeri var. Bu birlikler, SDG'nin kontrol ettiği bölgelerde üslenmiş bulunuyor. ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında IŞİD'le mücadelenin neredeyse bittiğini, bu sebeple ABD askerlerinin artık Suriye'den çekileceğini duyurmuştu. Şubat ayında ise geri çekilmenin ardından yaklaşık 200 kadar ABD askerinin Suriye'de kalmaya devam edeceği açıklanmıştı.

WSJ HABERİNDE NE DENİYORDU?

Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda güvenli bölge oluşturma girişimlerinin sonuçsuz kalmasının ardından 1000 kadar asker bırakmayı düşündüğü belirtiliyordu. Gazetenin Washington'daki yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD'nin çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek vermeyi sürdüreceği ve Suriye'de IŞİD'in elinde kalan son yerin alınmasının ardından askerlerin çekilmesi planlarına odaklanılacağı ifade ediliyordu.

Gazete, Trump'ın tüm askerleri geri çekme kararında ısrarcı olduğunu ancak ulusal güvenlik ekibinde yer alan isimlerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan SDG'ye yönelik bir sınır ötesi operasyon düzenlenmeyeceği yönünde bir teminat almasını istediklerini yazdı. Ancak haberde Türkiye'nin böylesi bir garantiyi vermediği belirtiliyordu.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, Suriye'de kalacak Batılı askerlerin sayısına ilişkin görüşmelerin de devam ettiğini söylüyordu. Yetkililer, Trump yönetiminin Kürt güçlerin eğitimi ve desteklenmesinin sürmesi amacıyla Avrupalı müttefiklerin Suriye'de kalmaya devam etmelerini istediğini söyledi. Haberde, bu stratejinin Türkiye'nin tepkisini çekebileceği belirtildi. Habere göre, ABD, Türkiye ve Avrupa devletleri arasında yapılan görüşmelerde, bu güvenli bölgenin kontrolünün kimde olacağı konusunda uzlaşmaya varılamadığı da belirtiliyordu.

Gazete haberinde, güvenli bölge planıyla ilgili anlaşmaya varılamamasının böyle bir alan oluşturma planlarından vazgeçilmesi ihtimalini artıracağını ancak bu durumun da Türkiye'nin bu bölgeye yönelik askeri bir operasyona kalkışma olasılığını yükselteceğini de belirtti. (BBC Türkçe)