Yeni Zelanda'da Haka danslı birlik çağrısı

En az 50 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarının yasını tutan Yeni Zelanda'da, yerli Maoriler geleneksel Haka dansı ile birlik mesajı veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da en az 50 kişinin yaşamını yitirdiği cami saldırılarının ardından anma törenleri düzenlenirken, ülkenin yerli halkı olan Maoriler de ölenlerin anısına duygusal bir Haka dansı sergiledi. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan Maorilerin hayatını kaybedenleri onurlandırmak için icra ettiği dans sosyal medyada birlik sembolü olarak paylaşılıyor.

Bir Haka gösterisi de, Yeni Zelanda'da beyazların üstünlüğünü savunan çetelere karşı 1970'lerde kurulan ancak sonradan uyuşturucu ticareti ile anılan Black Power (Siyahların Gücü) çetesinden geldi. İslam karşıtı Brenton Tarrant'ın ilk hedefi olan ve en az 41 kişiyi öldürdüğü el Nur camisinin önünde bir araya gelen Black Power üyeleri de Haka dansı yaptı.

Yeni Zelanda yerlilerinin geleneksel dansı olan Haka, misafir karşılama, savaş çağrısı, cenaze veya kutlama gibi durumlarda icra ediliyor. (Dış Haberler)