Balkanlarda eylemler: Devlet televizyonu işgal edildi

Balkan ülkeleri Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk'ta hükümetlere karşı eş zamanlı protestolar düzenlendi. Eylemciler yolsuzlukla suçladıkları iktidarların istifasını talep etti. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, protestoların yayınlanmamasına tepki gösteren eylemciler devlet televizyonunu işgal etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Balkan ülkeleri Sırbistan, Karadağ ve Arnavutluk'ta iktidar kaşıtı on binlerce kişi sokaktaydı. En büyük protestoların düzenlendiği Sırbistan'da eylemcilerin hedefinde bu kez devlet televizyonu RTS vardı. Sağcı Aleksandar Vučić'in istifası için bir süredir her hafta eylem yapılan ülkede, bu protestoların yayınlanmamasını protesto eden bir grup RTS'yi kısa süreliğine işgal etti.

Binanın içinde 'Hırsız Vučić' sloganları yankılanırken, bazın özgürlüğü çağrısı yapan eylemciler televizyondan halka seslenmek istedi. İşgalcilerden biri ve sağcı Dveri partisinin lideri olan Boško Obradović, "Son aylarda tek bir şey istiyoruz - protesto liderlerinin devlet televizyonunda konuşmasını" dedi.

Vučić geçmişte 'sokakta beş milyon kişi bile olsa' seçim sistemi reformu talebini kabul etmeyeceğini söylemişken, devlet televizyonu RTS'deki işgale de içeriye giren özel polis birimleri son verdi.

Sırbistan devlet televizyonu son olarak 5 Ekim 2000'de Slobodan Miloşeviç'in yönetimi sırasında hükümet karşıtı protestocular tarafından işgal edilmişti.

Sırbistan'la eş zamanlı olarak Karadağ ve Arnavutluk'ta da eylemler vardı. Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yolsuzluk ve seçim hilesi suçlamasıyla Edi Rama'nın solcu hükümeti protesto edildi. Bir grup eylemci parlamento binasının önünde polisle çatıştı. Karadağ'da da sosyalist hükümete karşı düzenlenen eylemde Devlet Başkanı Milo Đukanović'in istifası istendi. (Dış Haberler)