ABD'den Rusya'ya İdlib suçlaması

Amerika, Rusya'nın İdlib'e Türkiye ile koordineli bir şekilde düzenlediği hava harekatını eleştirdi. ABD'nin 22 kişinin öldüğü hava harekatında tüm sorumluluğun Rusya'ya ait olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Suriye’deki Hmeymim üssüne saldırı planladığı iddia edilen Heyet Tahrir Şam’a yönelik, Türkiye’yle koordinasyon içerisinde İdlib şehrine bir hava harekatı düzenlemişti. ABD, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre siviller dahil olmak üzere 22 kişinin hayatını kaybettiği hava harekatını eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino yaptığı açıklamada, "ABD, İdlib ve komşu bölgelerinde Rusya ve ortağı Esad rejiminin hava saldırıları ve topçu atışları nedeniyle geçtiğimiz günlerde artan şiddeti büyük bir endişe ile izliyor” dedi.

Palladino, Rusya'nın "teröristlerin hedef alındığı” söylemine rağmen "bu operasyonlarda onlarca sivilin yaşamını yitirdiğini" belirterek hava harekatlarına son verilmesi çağrısında bulundu.

ABD'DEN SORUMLULUK RUSYA'DA AÇIKLAMASI

Palladino, Türkiye ve Rusya'nın geçen Eylül ayında İdlib görüşmelerini hatırlatarak sorumluluğun Rusya'da olduğunu kaydetti. Görüşme tüm ağır silah ve radikal savaşçıların bölgeden çıkarılmasını öngörüyordu.

Moskova ve Ankara, Eylül ayındaki mutabakat kapsamında İdlib'deki faaliyetlerini koordineli bir biçimde yöneteceklerini de taahhüt etmişlerdi. Ancak çatışmaların yeniden yoğunlaşmasının ardından topraklarının büyük bölümü Ocak ayında El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütünün eline geçmişti. (Kaynak: DW)

Rusya'dan İdlib'e hava harekatı: 6 çocuk 22 sivil öldüRusya'dan İdlib'e hava harekatı: 6 çocuk 22 sivil öldü