KKTC'de Kürt siyasetçilere şartlı serbestlik

Kuzey Kıbrıs'ta Kürt siyasetçi Bengül Gargınsu, Lefkoşa’da evinde yapılan arama sonrası polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Evinde yasa dışı örgüt propagandası içeren yayın bulundurduğu suçlamasıyla mahkemeye çıkan Gargınsı ve kızı Simge Alıcı serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs'ta geçtiğimiz günlerde göz altına alınan iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin Parti Meclisi üyesi, Kürt asıllı siyasetçi Bengül Gargınsu çıkarıldığı mahkeme tarafından şartlı olarak tahliye edildi. Mahkeme Gargınsu’nun kızına da ceza verdi.

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre Lefkoşa’da ikametgahında yasa dışı örgüt propagandası içeren kitap bulunduğu iddiasıyla zanlı Bengül Gargınsu ve kızı Simge Alıcı gözaltına alınmalarının ardından teminat maksadıyla mahkemeye çıkarıldı.

Gargınsu’nun gözaltına alınması Kıbrıs’ın genelinde büyük yankı uyandırmıştı. Bugünkü duruşmayı çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika ve siyasi parti temsilcisi izledi.

'PKK PROPAGANDASI SUÇLAMASI' 

Bugünkü duruşmada iddia makamı “Yasadışı cemiyete ait yıkıcı ve propaganda” niteliğinde olan ve üzerinde PKK'nın amblemi bulunan kitapların, içerisinde hatıra niteliği taşıdığı düşünülen Casio marka siyah renk kordonsuz kol saatinin, Gargınsu’nun tasarrufunda bulunduğunu ve emare olarak alındığını belirtti. İddia makamına göre Kürt siyasetçi tutuklanmadan evvel 'PKK’nın propagandasını' yapıyordu.

ŞARTLI TAHLİYE 

Duruşmanın devamında KKTC vatandaşı olan zanlı Bengül Gargınsu’nun mahkemenin uygun göreceği teminatla serbest bırakılması talep edildi. Yargıç Cenkay İnan, zanlıların yargılanıncaya değin yurt dışına çıkışlarını yasaklayarak, tüm seyahat belgelerini polise teslim etmesine hükmetti.

GARGINSU'NUN KIZINA DA CEZA 

Gargınsu’nun kızı Simge Alıcı'ya ise reklam panosuna “Leyla Güven, Jin Jan Azadi, 121'inci Gün” yazılarını yazarak özel mülkü hasara uğratmak suçundan 4 bin 600 TL ceza verildi. Simge Alıcı her hafta polis karakoluna giderek imza verecek.

KÜRT KİMLİĞİ NEDENİYLE CEZA ALDI VURGUSU

Son gelişmeler ve mahkemenin kararları Kıbrıs’taki bir takım sivil toplum kuruluşu ve sendika tarafından kınandı. Mahkeme sonrasında yapılan açıklamalarda Gargınsu’nun Kürt kimliği nedeniyle cezalandırıldığı vurgusu öne çıkarıldı.