Fransa'da IŞİD militanlarının çocuklarının ülkeye dönmesi için imza kampanyası

Fransa'da IŞİD militanı Fransızların çocuklarının ülkeye kabul edilmesi için imza kampanyası düzenleniyor. “Onların IŞİD’in olduğu bölgede doğmayı tercih hakları yoktu" sloganıyla başlatılan kampanyada çocukların ciddi sağlık sorunları olduğu da belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da, Suriye’deki Fransız IŞİD militanlarının çocuklarını ülkeye geri getirmek için imza kampanyası başlatıldı. Fransa İçişleri Bakan Yardımcısı Laurent Nunez, Suriye’deki Fransız IŞİD militanlarının çocuklarının ülkeye şimdilik dönemeyeceğini söylemişti. Hükümetin bu kararı çocukları ülkeye hemen geri getirmek için imza kampanyası başlatanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Ulusal Meclis’in ilgili komisyon toplantısında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Nunez, “Fransız IŞİD militanlarını gözaltına alan Suriye Demokratik Güçleri, çocukların anneleriyle kalmalarını tercih etti. Bu yüzden Fransız cihatçıların çocuklarının ülkeye dönüşü şimdilik öngörülmüyor" dedi. Bu çocukların büyük bir kısmının anneleriyle birlikte tutulduğunu kaydeden Nunez, şu anda bu kişileri ülkeye geri getirme konusu söz konusu değil” ifadesini kullandı.

ÇOCUKLAR İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hükümetin, bu kararı insan hakları dernekleri ve hukukçuların tepkisine yol açtı. IŞİD’e katılıp Suriye’ye giden kadınların aileleri ise çocukların ülkeye getirilmesi için imza kampanyası başlattı.

Fransız avukat Marie Dosé ve Henri Leclerc’in “Onların IŞİD’in olduğu bölgede doğmayı tercih hakları yoktu" sloganıyla başlattığı kampanyaya bazı önemli şahsiyetlerde destek veriyor. İmza kampanyasında, yüzde 75'i 6 yaşın altında olduğu belirtilen bu çocukların, ciddi sağlık sorunları olduğu belirtilerek, acilen ülkeye geri getirilmeleri isteniyor. (Kaynak: euronews)