Kaliforniya'da idam cezalarının infazı kalkıyor

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Valisi Gavin Newsom'ın, idam cezalarının infazının ertelenmesini yürürlüğe sokacak kararı çarşamba günü imzalaması bekleniyor. Karar yürürlüğe girerse 737 mahkum idamdan kurtulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nin, Kaliforniya eyaletinde idam cezalarının infazını süresiz olarak erteleyecek kararın yürürlüğe girmesi bekleniyor. Kaliforniye eyalet Valisi Gavin Newsom'un, 737 idam mahkumun cezasının infazını durduran kararnameye çarşamba günü imza atacağı belirtiliyor.

Valinin mahkumlara vereceği ceza tecili, görev süresinin dolacağı Ocak 2023'e kadar geçerli olacak, hiç bir mahkum serbest bırakılmayacak. Sonradan masum olduğu kanıtlanmış çok sayıda kişinin öldürüldüğünü çok kez ifade eden Newsom'un idam cezalarının ırkçı, ayrımcı ve adil olmadığını belirten bir açıklama yapacağı öğrenildi.

Kaliforniya Eyalet Valisi Gavin Newsom.

En fazla idam mahkumunun bulunduğu Kaliforniya'da 2006 yılından bu yana idam cezaları infaz edilmiyor. Cinayetten hüküm giyen mahkumlara ölüm cezası verilmeye devam edilirken, bir yandan da cezaların infazı ile ilgili çok sayıda dava görülüyor. Ülkedeki her dört idam mahkumundan biri Kaliforniya'da bulunuyor.

1973'DEN BU YANA 164 KİŞİ MASUM KİŞİ İDAM EDİLMİŞTİ

Newsom'a göre idam cezaları, caydırıcı olamamasının yanı sıra ekonomik açıdan da ağır bir külfet oluşturuyor. Valilikten yapılan bir açıklamada, 1978'ten bu yana Kaliforniya'nın infaz bekleyen idam mahkumları için 5 milyar dolar harcadığını ve 1973'ten bu yana cezası infaz edilen 5 mahkumun suçsuz olduğunun kanıtlandığı hatırlatıldı. Ülke çapında ise 45 yıl içinde idam edilen 164 kişinin daha sonra masum olduğu öğrenilmişti.

Kaliforniya'da 2016 yapılan referandumda idam cezasının kaldırılması az bir farkla reddedilmiş, infazların hızlandırılması için temyiz sürecinin 5 yılla sınırlandırılması kararlaştırılmıştı. (Kaynak: euronews)