Yunanistan ile Kuzey Makedonya'dan heykel değiş-tokuşu

Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın Kuzey Makedonya ile heykel değiş-tokuşu projesi ülke gündeminde tartışmalara neden oldu. Kültür Bakanlığı'nın açıklanan projesine hükümetten doğrulama gelmezken takas edilecek heykelin yaratıcı Kültür Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili kendisiyle görüştüğünü doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ve Kuzey Makedonya geçtiğimiz aylarda imzaladıkları tarihi bir anlaşma ile aralarında yıllarca süren husumete son verirken, Makedonya bölgede adından söz ettirecek yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre iki ülke başkentlerindeki iki heykeli değiş-tokuş yapma olasılığını değerlendiriyor.

Medyaya yansıyan ve Atina’daki hükümet çevrelerince halen teyit edilmeyen bilgilere göre Yunanistan Kültür Bakanı, Üsküp’teki devasa bir Büyük İskender heykeli karşılığında, yakın zamanda ismi değiştirilen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin başkentine Atina’nın en tanınmış bir cam heykelini göndermeyi önerdi.

HEYKELTIRAŞIN AÇIKLAMALARI 

Söz konusu cam heykel "Dromeas" (Runner) ile bilinmekte ve Atina’nın merkezinde Hilton Oteli’nin karşısında yer alıyor. Her sene sporcular klasik maratonda, bitiş çizgisine yaklaşırken heykelin önünden geçiyor.

Heykelin yaratıcısı, tanınmış Yunanistanlı sanatçı Kostas Varotsos, pazartesi sabahı Kültür Bakanı Myrsini Zorba'nın kendisini cuma öğleden sonra bakanlığına davet edip böyle bir "takas" hakkında görüşünü aldığını doğruladı.

Sanatçı karara itirazını belirtip cam heykelin Atina Belediyesi’ne ait olduğunu vurguladı.

BAKANLIĞIN TEPKİSİ 

Ünlü sanatçının bu açıklaması Kültür Bakanlığı'nın böyle bir toplantının gerçekleştiği bilgisini yalanlamasından sonra gündeme geldi. Meselenin kısa zamanda büyük boyutlar alması üzerine konuşan Kültür Bakanı Zorba anıt ve heykellerin değiş-tokuş meselesinin diğer bakanlıkların sorumluluğu altında olduğu açıklamasında bulundu.

ESKİ PASOK’LU BAKAN 

Zorba, Aleksis Çipras kabinesine bakan olarak dışarıdan atandı. 1996-2004 döneminde PASOK Başkanı ve Başbakan Kostas Simitis’in siyasi ofis şefliği görevini yürüttü.

Yeni gelişmelerin odağında olan, Üsküp’teki Büyük İskender heykeli ise “Atlı Savaşcı” olarak biliniyor.