Cezayir'de din görevlileri: İktidar yanlısı hutbe okumak istemiyoruz

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Buteflika'nın 5'inci kez aday olmasının ardından toplumun çeşitli kesimlerinden tepkiler yükselmeye devam ediyor. Cezayir'deki din adamları da protestolara katılarak hükümet yanlısı hutbe ve vaaz vermek istemediklerini açıkladılar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın 5'inci dönem adaylığına karşı protestolar devam ederken ülkedeki din adamları, camilerde hükümet yanlısı vaaz ve hutbe vermek istemediklerini belirterek Diyanet İşleri Bakanı'nı kendilerine bu yönde baskı yapmaktan vazgeçmeye çağırdı. Din görevlileri mevcut iktidarı ve devlet başkanını övücü vaazlar vermek istemediklerini belirtti.

Bağımsız Din Görevlileri isimli bir grubun başında bulunan İmam Camel Ghoul, hükümete yaptığı çağrıda, "Bırakın kendi işimizi kendimiz yapalım. İşimize müdahale etmeyin" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Cezayir'de bir camide, 'yöneticilere isyan edilemeyeceği' yönünde vaaz veren bir imama cami cemaati sert tepki göstermişti. Bu arada binden fazla yargıç, Cumhurbaşkanı Abdelaziz Buteflika'nın 18 Nisan'da yapılacak seçimde katılması halinde gözetmenlik yapmayı reddedeceğini bildirdi.

AVUKATLAR VE YARGIÇLAR BUTEFLİKA KARŞITI GÖSTERİLERİ DESTEKLİYOR

Yeni bir oluşum altında toplanacaklarını belirten yargıçlar, "Halkın iradesine karşı yapılacak bir seçim sürecini denetlemekten de uzak duracağımızı bildirmek istiyoruz. Halkın iradesi, gücümüzün yegane kaynağıdır" açıklamasında bulundu. Hakimlerin tarafsız kalması gerektiğini belirten Adalet Bakanı Tayeb Louh'un cevabı gecikmedi. Cezayir'i 20 yıldır yöneten Abdulaziz Buteflika'nın yakın çevresindeki isimlerden biri olarak bilinen Louh, "Yargıçların bağımsızlığı ve güvenirliği ve yargı bütünlüğü her ne sebeple olursa olsun sürekli olmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan ülkenin doğusundaki Bicaye kentinde hakimler, ilk kez Buteflika karşıtı protesto gösterilerine katıldı. Gün içerisinde çeşitli kentlerde avukatlar, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 5'inci dönem adaylığını protesto etmek için gösteri düzenledi. Başkent Cezayir'deki Yargı Konseyi binası önünde toplanan çok sayıda avukat, Buteflika'nın adaylığı aleyhinde sloganlar attı.

Avukatlar Sendikası Başkanı Abdulmecid Silini, gösteride yaptığı konuşmada, "Burada tutumumuzu ortaya koymak için toplandık. Cezayir halkının değişim talebinin karşısında durabilecek kimsenin olduğunu sanmıyorum" dedi. Buteflika'nın adaylığına karşı halk hareketinin başladığı günden bu yana avukatların halkın yanında yerini aldığını söyleyen avukat Mustafa Buşaşi, hakimlerin de başka platformlar aracılığıyla düzenlenen gösterilere katıldığını ve bazılarının seçimlerde görev yapmayı reddettiğini aktardı. (Kaynak: euronews)