'En zenginler' listesindeki Pontuslu!

Sovyetler Birliği doğumlu Pontuslu iş adamı Savvidis, Forbes dergisinin 'dünyanın en zenginler' listesine girdi. Yunanistan'da PAOK futbol takımının sahibi olan Savvidis geçen sezon bir maça belinde silahla girmişti!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen dönem Rusya ve Syriza iktidarı ile yakın ilişkileri ve yeşil sahalardaki istenmeyen görüntülerle Yunanistan gündemine gelen Karadenizli bir iş adamı artık dünyanın

sayılı zenginleri listesinde yer alıyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son bilgilere göre Rus-Yunan-Pontus kökenli iş adamı Ivan Savvidis bu hafta Forbes dergisinin yıllık dünyanın en zengin insanlar listesine giriş yaptı. 2 bin 153 kişinin yer aldığı listede Savvidis artık 1511. sırada yer alıyor.

Son yıllarda Syriza iktidarını destekleyen ve medya patronluğuna soyunan Pontus kökenli iş adamı artık serveti ile isminden dünya çapında söz ettiriyor. PAOK Thessaloniki futbol takımının sahibi olan Savvidis Yunanistan'da bazı orta düzeyli işletmelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Bu işletmelerin değeri 1.5 milyar dolar civarında seyrediyor.

SOVYET DÖNEMİNDE BAŞLAYAN YÜKSELİŞ

Forbes, Sovyetler Birliği doğumlu Pontuslu işadamının 1980 yılında Don State Tobacco Factory'de (bugünün Donskoy Tabak) çalışmaya başladığını hatırlatıyor. Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra, Savvidis bu fabrikanın genel direktörü oldu. Dergi ayrıca, Savvidis’in Putin'in Birleşik Rusya Partisi’den 2003 yılında Duma’ya milletvekili olarak seçildiği bilgisine de yer veriyor.

2000’Lİ YILLARDA GELEN ÜN

Savidis 2004 yılında Agrokom Grubu'nu kurdu. Grup bugün et paketleme, sera ve şişe maden suyu üniteleri alanında faaliyet gösteriyor. Savvidis grubu ayrıca Selanik'in kıyısında bulunan Makedonya Palas oteli için imtiyazlara sahip.

SİLAHLA SAHAYA GİRMİŞTİ

PAOK yönetimini üstlenmesiyle beraber adından Yunanistan futbolunda da söz ettirmeye başlayan Savvidis geçen sezon, belinde silahla PAOK-AEK maçının son dakikalarında sahaya girmesi ile Yunanistan ve dünya gündemini meşgul etmişti. Savvidis geçtiğimiz aylarda Yunanistan medya sektörüne de giriş yaptı. Yunanistanlı uzmanlara ve siyasi analistlere göre Savvidis’in Syriza iktidarı ile yakın ilişkileri bulunuyor. Savvidis ayrıca Putin yönetimi ile de dirsek teması içerisinde.