Chavez'in eski danışmanı: Maduro'yu kurtarmanın yolu yok, birkaç haftası kaldı

Venezuela'nın eski devlet başkanı Hugo Chavez'in eski danışmanlarından Heinz Dieterich, devlet başkanı Nicolas Maduro'ya zehir zemberek eleştiriler yöneltti. Maduro'nun Chavez'in sistemini güçsüzleştirdiğini söyleyen Dieterich, "Onu kurtarmanın yolu yok... Ordunun Maduro'yu birkaç hafta içinde göndereceğini düşünüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Petrol zengini Latin Amerika ülkesi Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido'nun kendini geçici devlet başkanı ilan edip Batı'nın desteğini almasıyla derinleşen siyasi ve ekonomik krizde düğüm devam ederken, eski devlet başkanı Hugo Chavez'in eski danışmanlarından Heinz Dieterich'den çarpıcı bir analiz geldi. Alman sosyolog Dieterich, Guaido'nun meydan okuduğu solcu devlet başkanı Maduro'nun sayılı haftaları kaldığını öne sürüp "Onu kurtarmanın yolu yok" dedi.

Dieterich, Rus devlet sitesi Sputnik ile söyleşisinde, Maduro'nun Chavez'in kurduğu sosyalist modeli reforme etmekte başarısız olduğunu söyledi; ordunun Maduro'yu 'haftalar içinde görevden alacağı' yorumunu yaparak "Çünkü ülkedeki süreci Amerikan hâkimiyetinden kurtarmanın tek yolu, Maduro'nun gitmesi" dedi.

'2015'TEN SONRA REFORM YAPMASI GEREKİYORDU'

Bir dönem danışmanlık yaptığı Chavez'le arası 2007'deki anayasa referandumunda bozulan Dieterich, Maduro'nun petrol fiyatlarının düştüğü zorlu bir ekonomik dönemde iktidara geldiğini ve Chavez'in modelinin petrol gelirine bağlı olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Chavez'in modeli krize girmeye başlamıştı ve Maduro 2013 seçimlerini kazandığında, eski modeli işler kılmak bu yeni küresel koşullarda ihtiyaç duyduğu reformları yapmadı. Dolayısıyla aynı modelle devam etti ve insanlar mutsuz olmaya başladılar. Bu, parlamentoyu muhalefetin, yani sağın kazandığı 2015 seçimlerinde açıktı. Fakat modeli reformdan geçirip yeni sorunlara uygun hale getirmek yerine Maduro aynen devam etti.

'ÖLÜ BİR ATI KURTARMANIN YOLU YOK'

İnsanlar isyan ettiğinde daha baskıcı hale geldi ve nihayetinde, demokratik bir yüzü olan normal bir burjuva dikatörlüğüne dönüştü. Dolayısıyla o, demokratik ve ilerici bir tarihsel projeyi sömürdü; bunu gerçekten, kendisini kurtarmanın artık mümkün olmadığı noktaya kadar geriletti. Ve onu iktidarda tutmaya çalışan kişiler esasında ölü bir atı hareket ettirmeye çalışıyor. Onu kurtarmanın bir yolu yok."

'ORDUYU YOK ETTİ'

Dieterich, Venezuela ordusunun Maduro'ya desteğinin ne kadar sürebileceği hakkındaki soruya yanıtında da, Chavez-Maduro karşılaştırması yaptı. Venezuela ordusunun Chavez döneminde Amerikan emperyalizmine karşı başarılı bir şekilde modernize edildiğini söyleyen Dieterich, "Maduro'ya çok becerikli, teçhizat ve software açısından çok güçlü bir ordu miras kaldı. Ekonomiyi yok ettiği gibi orduyu da gerçekten yok etti, bunu görmek çok kolay" dedi.

Ordunun moralinin düşük olduğunu savunan Dieterich, "Chavez'le birlikteyken bir misyonları vardı. Chavez için ölmeye, ülke için savaşmaya hazırdılar fakat Maduro için nasıl ölecekler? Bu işe yaramayacaktır" diye konuştu.

'BİRKAÇ HAFTASI KALDI'

Dieterich, Venezuela ordusundaki dikey hiyerarşi zincirinin kırılmaya başladığını da savunarak, "Maduro hükümetini destekleyen generallerin yalnız kalması an meselesi" iddiasında bulundu. Dieterich, "Maduro'yu birkaç hafta içinde göndereceklerini düşünüyorum çünkü ülkedeki süreci Amerikan hâkimiyetinden kurtarmanın tek yolu Maduro'suz devam etmek" diye konuştu. (Dış Haberler)