Cezayir'de hükümet karşıtı eylemler: Bir ölü, 183 yaralı

Cezayir'de dört dönemdir cumhurbaşkanlığı yapan 82 yaşındaki Abdülaziz Buteflika'nın yeniden aday olmasına karşı protestolar sürüyor. Son eylemlerde, bağımsızlık sonrası kurulan ilk geçici hükümetin başbakanı Bin Yusuf bin Hadde'nin 60 yaşındaki oğlu Hasan Hadde öldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezayir'de 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın beşinci kez cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi sonrası patlak veren protestolar devam ediyor. Sağlık bakanlığı, başkent Cezayir'de cuma günü düzenlenen son eylemde bir kişinin yaşamını yitirdiğini, en az 183 kişinin yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybeden kişinin, ülkenin bağımsızlığını ilan etmesi sonrası kurulan ilk geçici hükümetinin başbakanı Bin Yusuf bin Hadde'nin 60 yaşındaki oğlu Hasan Hadde olduğu belirtildi.

Hasan Hadde'nin ağabeyi Selim Hadde, "Başkentte barışçıl bir şekilde devam eden gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu büyük bir izdiham yaşandı. O esnada kardeşim Hasan ile olan temasımız koptu. Sonraki saatlerde başkentteki Mustafa Paşa Hastanesinden bir görevli beni arayarak kardeşimin cesedinin hastane morgunda olduğunu söyledi" dedi. Yerel gazeteler ise Hadde'nin epilepsi hastası olduğunu, gösterilere polis müdahale esnasında yaşanan izdihamda hayatını kaybettiğini yazdı. Görgü tanıklarına göre izdiham, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümek isteyen göstericilerin güvenlik güçleri tarafından engellendiği sırada yaşandı.

Cezayir'de 1999'da iktidara gelen ve dört dönemdir görev yapan Buteflika'nın sağlık sorunlarına rağmen 18 Nisan'daki cumhurbaşkanı seçimlerinde yeniden aday olması tepki çekiyor. Hükümet yanlısı partiler Buteflika'nın adaylığını desteklerken, muhalifler ise ortak bir aday çıkarmak için uzlaşmaya çalışıyor. (Dış Haberler)