Profesör Tsakiris: Kıbrıs'ın enerji alanında kat edeceği çok yol var

Kıbrıs açıklarında bulunan doğal gaz rezervi için dünyanın en büyük rezervi açıklaması yapılmıştı. Profesör Theodoros Tsakiris ise her halükarda enerji alanında Kıbrıs’ın zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs dün tarihi günlerinden bir tanesini yaşadı. 10 numaralı parselde doğal gaz arayan Amerikan şirketi Exxon bölgede ticari açıdan değerlendirilebilir konumda olan doğal gaz olduğu bilgisini ilkin Kıbrıs Cumhuriyeti yetkilileri ile ve sonrasında kamuoyu ile paylaştı.

Lefkoşa’daki yetkililer yeni gelişmeye büyük önem atfederken, Kıbrıs Rum ve Yunanistan basını Exxon’un yeni keşfi ile beraber Kıbrıs’ın enerji sektöründe kilit role soyunduğu söylemini öne çıkarıyor.

Konuya soğukkanlı bir bakış açısı ile yaklaşan bilim adamları ve uzmanlar ise doğal gaz ve petrol meselesinde Kıbrıs’ın önünde çetrefilli bir yolun olduğu uyarısında bulunuyor. Onların bakış açısına göre bulunan yeni enerji rezervine rağmen Kıbrıs enerji alanında temkinli adımlar atmak zorunda.

KIBRIS'TAKİ EN BÜYÜK KEŞİF 

Dün Lefkoşa’da açıklanan rakamlar Kıbrıs tarihinde en büyük enerji rezervi keşfine işaret ediyor. Önceki dönemde Afrodit parselinde gerçekleştirilen ilk araştırma 7-10 tcf aralığında bir doğal gaz rezervinden söz etmekteydi. İlk etapta o parselde 9 tcf doğal gaz bulunması için uzmanlar Kıbrıs’a %50 şans tanırken, %7 tcf gaz için %75’lik bir şans dilimi öne çıkmaktaydı.

10'uncu parseldeki durum ise çok farklı. Uzmanlar 5-8 tcf dilimi gaz için Kıbrıs’ın şansının %50 civarında olduğunu düşünüyor. %75 ihtimalle ise bölgede 6 tcf ve üstü doğal gaz bulunacak.

Olasılıkların gerçeğe dönüşmesi önümüzdeki süreçte bölgede yürütülecek olan ikinci kazı aşamasının sonuçlarına bağlı olacak. Bu teyit kazısı genellikle ilk anda elde edilen bulguların çapını küçültüyor. Buna rağmen uzmanlar Kıbrıs’ta “tarihi keşif” yorumunda bulunmayı “erken bir tanı” olarak ele almıyor.

DAHA FAZLA GAZA GEREK VAR

Doğal gaz meselesindeki gelişmeleri yakından, soğukkanlı bir şekilde takip eden ender bilim insanlarından birisi olan Theodoros Tsakiris’e göre bulunan yeni rezerve rağmen Kıbrıs’ın enerji meselesinde kat edeceği uzun ve zorlu bir yolu bulunmakta.

Kıbrıs’ın doğal gaz ihraç eden ülke konumuna gelmesi için Afrodit’teki ve 10'uncu parseldeki yeni rezerv ile beraber yeni doğal gaz rezervlerine ihtiyacı bulunuyor. Bu bağlamda dikkatler Total/Eni ortaklığının 7'nci parselde yürüttüğü faaliyetlere odaklanıyor. O bölgede bulunacak olan yeni rezervlerle beraber Kıbrıs’ın enerji piyasasındaki yeri değişebilir.

7'nci parseldeki kazılarla beraber gündeme Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının itirazları yansıyor. Türk tarafı bu faaliyetlere bölgede yeni, ayrı kazılarla cevap vermeye hazırlanıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’da Bayrak Radyo Televizyon Kuruluşu’na yaptığı son açıklamada bu yeni kazıların gerginliğe neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

KIBRIS'IN ZAMANA İHTİYACI VAR  

Profesör Tsakiris’e göre her halükarda enerji alanında Kıbrıs’ın zamana ihtiyacı var. Parsellerde bulunan doğal gazın ticari açıdan kullanılabilir konuma gelmesi 2025-2026 dönemini bulacak.

O zaman aralığına dek Kıbrıs’ın tek opsiyonu Mısır üzerinden, 2022’ye batı enerji piyasasına bağlanmak olacak.