Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ülkesindeki idamları savundu: Kültür farkı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Mısır'da düzenlenen AB ve Arap Ülkeleri Zirvesi'nde idam cezasını kültürel ve bölgesel bir fark olarak savundu. Sisi, “Bir kişi terör saldırısı sonucu hayatını kaybettiğinde, bu kişinin ailesi bana çocuklarının hakkını ve kanının geri istediğini söylüyor. Bölgede bu kültür mevcut ve bunun da yasaları var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, ülkesindeki idam cezalarını "kültür farklılığını" gerekçe göstererek savundu. Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen "İstikrarda Yatırım” başlıklı zirvede konuşan Sisi, bölge ve kültür farklılığı yüzünden idam cezalarını savunarak Avrupa’dan idamla ilgili gelen eleştirilere karşı çıktı.

Sisi, “Bir kişi terör saldırısı sonucu hayatını kaybettiğinde, bu kişinin ailesi bana çocuklarının hakkını ve kanının geri istediğini söylüyor. Bölgede bu kültür mevcut ve bunun da yasaları var. Bu ülkeler arasında (AB ve Arap ülkeleri) kültür farklılığı var. Avrupa’nın hedefi vatandaşlarının refahını sağlamak. Bizim önceliğimiz ise ülkelerimizi korumak ve onları çökmekten, dağılmaktan yıkılmaktan korumak. Bunun örneğini etrafımızda görüyorsunuz” dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ: DİYALOĞUN YARARINA İNANIYORUM 

Yine aynı basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, kapanış bildirisine insan hakları konusunun eklenmesinde ısrarcı olduğunu söyledi. Tusk, “Ben her zaman karşılıklı meydan okuma yerine diyaloğun yararına inandım” dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ikili görüşmelerde insan hakları konusunu gündeme getirdiklerini bildirdi.

euronews'de yer alan haberde, insan hakları dernekleri, AB’nin güvenlik gerekçesiyle Mısır’daki insan hakları ihlallerini kayıtsız kalmasını sürekli olarak eleştirdiği de yer aldı.