KKTC’de hükümetin geleceği belirsiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaklaşan 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde hükümet içinde görüş ayrılıkları yaşanıyor. Dört koalisyonlu hükümetin içindeki fikir ayrılıkları hükümetin geleceği konusunda belirsizliğe neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yaklaşık bir yıl önce KKTC’de kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin geleceği belirsiz bir hal alıyor. Başta Kıbrıs meselesi olmak üzere birçok konuda hükümet ortakları faklı görüşler öne sürerken, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylıkların açıklanmasına ramak kala Kıbrıs Türk siyasetinde hareketli günler yaşanıyor.

Hükümet ortağı Halkın Partisi (HP) içerisinde hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’ne yönelik tepkiler yükselirken, Kıbrıs Türk medya ve siyaset cephesinde bu partinin yakın zamanda hükümetten çekilebileceği yönünde bilgiler dillendiriliyor.

Kıbrıs meselesinde, Kıbrıs Türk solunun iki partisi ve hükümet ortakları, CTP ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) federal çözümden yana tavır almaya devam ederken, HP ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti farklı seçeneklerin masaya yatırılması gerektiği görüşünü öne çıkarıyor.

HP lideri, Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Kudret Özersay ise geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Müzakereleri'nde izlenen strateji nedeniyle Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ters düşmüştü.

Dört parti arasında diğer önemli konularda da görüş ayrılıkları bulunuyor. Örneğin Ankara ile ilişkiler konusunda TDP kontrolündeki Milli Eğitim Bakanlığı’nın izlediği strateji Kıbrıs Türk tarafında farklı tepkilere neden oluyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son Kıbrıs ziyaretinde bu duruma değinmişti.

DİKKATLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE ODAKLANIYOR 

Hükümet içerisindeki çalkantılı dönem yaklaşan 2020 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile birebir alakalı. Bu seçimlerde Kıbrıs Türk Sağı ve Solu farklı adaylarla sandıkta şansını deneyecek. Özersay cumhurbaşkanlığına sıcak yaklaşırken, Kıbrıs Türk Sağının en büyük partisi Ulusal Birlik Partisi Özersay’ı destekleme seçeneğini göz ardı etmiyor.

Geçen hafta Kıbrıs’ta haftalık yayınlanan Kathimerini gazetesine demeç veren UBP Genel Başkanı Ersin Tatar olası UBP-HP Koalisyonuna ve Özersay’ın adaylığına açık kapı bırakmış, 30 vekilin desteğine sahip olacak olan yeni hükümetin görevinin daha kolay olacağı görüşünü öne çıkarmıştı.

ESKİ CUMHURBAŞKANININ ADIMLARI 

Sağ cephede izlenecek strateji açısından bir ismin büyük ağırlığı söz konusu. Eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu perde arkasından Kıbrıs Türk siyaset sahnesindeki dengeleri etkileyebilecek kapasiteye sahip olmaya devam ediyor. Kıbrıs Türk tarafında Eroğlu’nun son dönemde perde arkasından yeni bir hükümet arayışı başlattığı yönünde bilgiler gündeme geliyor.

Şu ana dek teyit edilmeyen son bilgilere göre Eroğlu, UBP ve HP arasında dirsek temasları gerçekleştiriyor ve HP temsilcileri görüşmeler gerçekleştiriyor.