Bernie Sanders, 2020'deki ABD başkanlık seçiminde yarışacak

Amerikalı senatör Bernie Sanders, 2020 ABD başkanlık seçimlerine Demokrat Parti'nin başkan adayı olarak katılmak istediğini açıkladı. Sanders, "ABD Senatosu'nun en solcu üyesi" olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de bağımsız senatör Bernie Sanders, 2010 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı olmak için yarışacağını açıkladı. 77 yaşındaki Sanders, bu sabah yaptığı açıklamada "kendisinin ve destekçilerinin 2016'da siyasi bir devrim başlattığını ve şimdi bu devrimi ilerletme zamanının geldiğini" söyledi.

Sanders, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın iktidarına son verme vaadini yenileyerek "Beyaz Saray'ın mevcut sakini ülkemiz için bir utanç. Patolojik bir yalancı, ırkçı, cinsiyetçi, homofobik, yabancı düşmanı, azınlıklarla, sıklıkla da belgesiz göçmenlerle uğraşarak ucuz siyasi puanlar almaya çalışan biri" diye konuştu

Sanders, "ABD Senatosu'nun en solcu üyesi" ve Demokrat Parti'deki başkan adaylığı yarışında önde gelen adaylardan biri olarak görülüyor.

8 BUÇUK SAAT SÜREN KONUŞMADA BUSH DÖNEMİNİ ELEŞTİRMİŞTİ

Bernie Sanders'ı diğer aday adaylarından ayıran belki de en önemli unsur, tecrübeli senatörün Amerikan toplumunda eşitsizliğe ve finans sektörünün etkisi altında olduğunu vurguladığı mevcut siyasi düzene karşı eleştirel tavrı oldu. Sanders siyasi kariyerinin Washington ayağının başladığı andan itibaren Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasetçileri "zengin bağışçılara ve bazı sektörlere minnet duydukları" için eleştirdi.

2010 yılında Bush döneminden kalma vergi politikalarının sürmesini engellemek amacıyla Senato kürsüsüne çıktı ve tam 8 buçuk saat süren konuşmasında "Bu politikalar zenginlere yarıyor, ABD'de gelir dağılımındaki adaletsizliği artırıyor" ifadelerini kullandı.

Sanders, başkan adaylığı kampanyasında herkesi kapsayacak bir sağlık sigortası çağrısında bulunmuş ve İskandinav ülkelerinin sosyal politikalarını övmüştü. Sanders daha yüksek bir asgari ücret ve devlet destekli yüksek öğretim vaadinde bulunuyordu.

Daha önce Irak Savaşı'na da karşı çıkan Sanders ülkesinde yine birçok eleştiriye göğüs gererek, "ABD'nin bu kadar nükleer savaş başlığına ihtiyacı var mı?" diye sormuştu. (Kaynak: BBC Türkçe)