ABD Kıbrıs Rum Kesimi'nde ambargoları kaldırıyor

Mart ayında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Washington ziyareti ile ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uyguladığı askeri ambargoyu kaldırmaya hazırlanıyor. Moskova bu yakınlaşmaya tepkili.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - ABD Kıbrıs özelinde Doğu Akdeniz bölgesini ilgilendiren önemli bir adımı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Lefkoşa’dan edinilen son bilgilere göre mart ayı sonrasında ABD, halihazırda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uyguladığı askeri ambargoyu kaldırmaya hazırlanıyor.

Mart ayında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in Washington’u ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret çerçevesinde Rum tarafı ABD yetkilileriyle üst düzeyde temaslar gerçekleştirecek. Bu toplantılarda ambargo meselesinin etraflı bir şekilde masaya yatırılması bekleniyor. Bu toplantıların sonucunda Washington askeri ambargoların feshi için düğmeye basacak.

İLK ADIMLAR ATILACAK

Lefkoşa’daki diplomatik kaynaklar ambargoların kaldırılması için ilk adımların geçtiğimiz yıl atılmış olduğu hatırlatmasında bulunuyor. Ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump’ın onayladığı yeni yasa ile ABD Savunma Bakanlığı bütçesine ABD-Kıbrıs Cumhuriyeti ilişkilerinin önemi notu düşüldü.

Ardından ABD ve Kıbrıs Dışişleri Bakanları işbirliği memorandumu imzaladı ve ABD Dışişleri Bakanlığı yeni raporundan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de oynadığı önemli role atıfta bulundu.

2018 Kasım ayındaysa Kıbrıs Cumhuriyeti Washington’a ilk askeri ataşesini gönderdi.

RUSYA TEPKİLİ

ABD ile Kıbrıs arasındaki yakınlaşmaya Moskova tepki gösteriyor. Rusya gerek ABD’yi gerekse de Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’de tehlikeli adımlar atmakla itham ediyor.

Bundan kısa bir süre öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova konu hakkında önemli bir açıklama gerçekleştirmiş ve ABD’nin Kıbrıs’taki askeri varlığını kuvvetlendirmesi durumunda Rusya’nın gerekli önlemleri alacağı uyarısında bulunmuştu.