Yunanistan ve Türkiye savunma konusunda işbirliği yapacak

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretiyle beraber Türk- Yunan ilişkilerinde olumlu bir hareketlilik gözlemleniyor. İki ülkenin savunma bakanları güven yaratıcı önlemlerde anlaştıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde gergin bir atmosferin hakim olduğu Türk-Yunan ilişkilerinde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretiyle beraber olumlu bir hareketlilik gözlemlenmeye başlandı. Çipras’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında Ankara ve Atina, Ege’deki güven arttırıcı önlemleri gündeme almaya hazırlanıyor. Güven arttırıcı önlemler için yakın zamanda Türk ve Yunan Savunma Bakanlığı yetkilileri bir araya gelecek.

Bu yeni gelişmeyi, Türk meslektaşı ile gerçekleştirdiği ilk görüşme sonrasında, çiçeği burnunda Yunanistan Milli Savunma Bakanı kamuoyu ile paylaştı. Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’ndan paylaşılan bilgilere göre Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili sorunlar ve güven arttırıcı önlemler, Çarşamba günü Brüksel'de Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis ile Türk mevkidaşı Hulusi Akar arasında gerçekleşen bir toplantının odağında yer aldı. Görüşme NATO Savunma Bakanları toplantısı çerçevesinde gerçekleşti.

ERDOĞAN ÇİPRAS GÖRÜŞMESİNİN SONUCU 

Apostolakis, Akar ile görüşmesinin Başbakan Çipras'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.

1998 ANLAŞMASI ESAS ALINACAK 

Apostolakis görüşme sonrası, "İkili sorunları ve 1988 Papoulia-Yılmaz Memorandumu'nun uygulanması konusunu görüştük" açıklamasında bulundu. Söz konusu memorandum Ege’de gerginliklerin kontrol altına alınması için bazı askeri önlemleri içeriyor.

Yunanistan Savunma Bakanı sözlerine ayrıca şunları ekledi: “Ayrıca, yakın gelecekte, iki ülkenin delegasyonları arasında güven arttırıcı tedbirlerin merkezinde olacağı bir işbirliği çerçevesi oluşturmak için bir takvimde anlaştık.”