Jüri, 'El Chapo'yu suçlu buldu

ABD'de yargılanan uyuşturucu baronu "El Chapo" (Bücür) lakaplı Joaquin Guzman, jüri tarafından suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin New York şehrindeki Federal Mahkeme’de 11 hafta süren duruşması sonrasında jüri Meksikalı El Chapo (Bücür) lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman’ı suçlu buldu. Ceza duruşması ileri bir tarihte yapılacak olan Guzman’ın ömür boyu hapis alması bekleniyor.

İsimleri gizli tutulan Jüri üyeleri, El Chapo hakkındaki "suç örgütünü yönetmek", "devam eden bir suç girişiminde bulunmak", "ateşli silah kullanımı", "ABD’ye yasadışı eroin ve esrar sokmak ve dağıtmak için çeşitli komplo" suçlamalarından karara bağladı. Jüri, Guzman'ın bütün iddialardan suçlu buldu.

Guzman hakkında, 14 eski yardımcısı ve 50’den fazla kovuşturma tanığı 30 dakikalık süreyle eski patronları aleyhine tanıklık yaparken, Guzman lehine sadece bir kişi tanıklık yaptı. Tanıklar, 30 yıl içinde Guzman’ın "Sinaloa Karteli"nin liderliğine yükselişini, güvenlik kuvvetlerinden kaçmak için dağlarda geçirdiği 10 yılı ve hapishane kaçışlarının öyküsü anlattı. Guzman, Meksika'da 2 kez hapishaneden kaçmıştı.

'El Chapo rakiplerine işkence yapıp canlı canlı gömüyordu''El Chapo rakiplerine işkence yapıp canlı canlı gömüyordu'

FBI ajanları, Guzman’ın IT görevlisine ulaşarak sadece elemanlarıyla iletişimlere değil, aynı zamanda Guzman’ın kendi şifreli görüşmelerini de çözmeyi başarmıştı. Bu bilgiler sayesinde Guzman, okyanus kıyısında saklandığı köyünde bir baskınla yakalanmıştı.

Duruşmada, Meksika’daki yaygın yolsuzluklar, ödenen rüşvetten düşük düzeydeki yasaların uygulanmasına kadar mevcut Meksika başkanını ve seleflerini ima eden milyonlarca dolarlık rüşvet ödemeleri iddiaları ortaya atıldı.

Guzman’ın avukatları savunmalarında, Guzman’ı bir günah keçisi olarak nitelendirirken büyük ortağı Ismael Zambada'nın (El Mayo) serbest bırakılmasına izin verilmesini eleştirdiler. (NEW YORK/DHA)