12 Katalan lider yargılanıyor: Kendi kaderimizi tayin hakkımız var!

İspanya'da 12 Katalan liderin yargılanmasına başlandı. Katalanlara 'isyan', 'isyana tahrik' ve 'kamu fonlarını kötüye kullanma' suçlamaları yöneltilen davanın yaklaşık 3 ay süreceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da 12 ayrılıkçı Katalan lider bugün Madrid'te yargı önüne çıktı. Katalan liderler, İspanya'da son on yıldır en büyük politik krize neden olan tarihi ayrılma sürecini yönetmekte başarısız olmakla suçlanıyorlar. Katalanlara yöneltilen suçlamalar arasında isyan, isyana tahrik ve kamu fonlarını kötüye kullanma var.

Mahkemenin dışında yüzlerce polisinin yanında Katalanları destekleyenlerle ve karşıtları da protesto gösterileri düzenliyor.

.

Televizyondan canlı yayınlanan davanın açılış konuşmasında sanık avukatları, Katalanların kendi bölgelerinde bağımsızlık arayışlarının hakları olduğunu "Bu (kendi kaderini tayin etme) savaşın değil barışın eşanlamlısıdır" sözleriyle ifade ettiler.

Üç ay sürmesi beklenen davanın İspanya tarihi açısından önemli bir döneme denk geldiği belirtiliyor. Eğer Katalan ulusalcı milletvekilleri Çarşamba günü düzenlenecek 2019 bütçesi oylamasında hükümete destek vermezlerse genel seçim İspanya'nın gündemine geleceği ifade edildi.

Katalan liderlerden Oriol Junqueras için 25 yıla kadar hapis cezası istenirken diğer sanıklar hakkında 17 yıla kadar hapis isteniyor. (Dış Haberler)