Çin'den Türkiye'ye: Açıklama tamamen gerçek dışı

Çin, Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit'in hayatını kaybettiği koşulları eleştiren Türkiye'ye tepki gösterdi: Terörle mücadele konusunda çifte standartların uygulanmasına karşı çıkmaktayız.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit'in Çin'de bir hapishanede hayatını kaybettiğinin ortaya çıkması sonrası Ankara'dan "Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterin" açıklamasına Pekin yönetiminden tepki geldi. Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Hem Çin hem Türkiye terörle mücadelede ciddi durumlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Terörle mücadele konusunda çifte standartların uygulanmasına karşı çıkmaktayız" denildi.

Büyükelçilik "Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ilgili açıklamaları tamamen gerçek dışıdır. Çin tarafı buna şiddetle karşı çıkmaktadır" denilirken, "20. yüzyılın 90'lı yıllarından itibaren, Çin'in içinde ve dışında bulunan 'üç şer güç' (etnik bölücülük, dini aşırıcılık, şiddet ve terör), Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde binlerce şiddet ve terör olayı planlayıp düzenleyerek çok sayıda masum vatandaşın hayatını kaybetmesine, yüzlerce polisin şehit düşmesine ve sayılamayacak kadar mal kaybına yol açmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Abdurrehim Heyit'in hayatını kaybettiği kamp da açıklamada savunuldu. Söz konusu kampların 'toplama kampı değil mesleki eğitim merkezi olduğu' savunulurken, "Mesleki eğitim merkezleri kurulduktan sonra Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nde 25 aydır herhangi bir şiddet ya da terör olayı meydana gelmemiş ve güvenlik durumu büyük oranda iyileşmiştir. Çin hükümetinin Uygurların ve diğer Müslüman toplulukların etnik, dini ve kültürel kimliklerini tasfiye ettiği iddiaları tamamen asılsızdır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı dün, Heyit'in hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirterek Çin'e "Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterin" çağrısında bulunmuştu. Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy'un yazılı açıklamasında "Bir bestesi yüzünden sekiz yıl hapse mahkûm edilen değerli halk ozanı Abdurrehim Heyit'in hapishanedeki ikinci yılında vefat ettiği haberini derin teessürle öğrendik. Bu elim hadise, Türk kamuoyunun Sincan bölgesindeki ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisini daha da kuvvetlendirmiştir. Bu haklı tepkinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada, Çin'de Şincan Özerk Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türklerinin ve diğer Müslüman toplulukların "temel insan haklarını ihlal eden uygulamaların, özellikle son iki yıl içerisinde ağırlaştığı" tepkisi gösterilmiş, Çin'e "Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı gösterilmesi ve toplama kamplarının kapatılması" çağrısı yapılmıştı. (Dış Haberler)

Dışişleri'nden Çin'e çağrı: Kapatmaya davet ediyoruzDışişleri'nden Çin'e çağrı: Kapatmaya davet ediyoruz