'Yavaş deprem' iddiası: İstanbul 50 gün sallanmış

İstanbul'un birkaç kilometre güneyinde, 50 gün süren bir 'yavaş deprem' meydana geldiği belirtiliyor. Buna göre, sarsıntıdaki enerji 50 güne yayılmak yerine bir anda açığa çıksaydı, İstanbullular 5.8 büyüklüğünde bir deprem hissedecekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni yapılan bir araştırmada, İstanbul'da 2016 yılında bir 'yavaş deprem' meydana geldiği öne sürüldü. Buna göre 5.8 büyüklüğündeki sarsıntı 50 gün sürdüğü için kimse tarafından hissedilmedi.

Earth and Planetary Science Letters isimli jeoloji dergisinde yayımlanan makalede, 'yavaş deprem'in İstanbul'un birkaç kilometre güneyinde meydana geldiği ve 'Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yeniden canlandığında dair bir işaret olabileceği' iddia ediliyor.

'BİR ANDA YAŞANSAYDI 5.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAKTI'

Araştırmacılar bu depremi, Çınarcık, Esenköy'de 63.5 metre derinlikte bulunan bir sondaj deliğindeki gerilim ölçerden alınan verilerle tespit edildiğini söylüyor. Ölçümlere göre, söz konusu enerji 50 güne yayılmak yerine bir seferde açığa çıksaydı, 5.8 büyüklüğünde bir depreme eşdeğer bir sarsıntıya yol açacaktı.

Araştırma ekibinin başkanı Patricia Martinez-Garzon, bu yavaş depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda hareketliliği tetikleyebileceğini öne sürdü. Martinez-Garzon, "Fayın diğer bölgelerinin kırılmaya yaklaştırmış olabilir ama resmin tamamını görmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yavaş depremler, bir fay hattında enerjinin ani değil, saatler hatta aylara uzanan bir sürede açığa çıkması olarak tanımlanıyor. (Dış Haberler)