Kıbrıslı vicdani retçiler AB gündeminde

Kıbrıslı Türk vicdani retçilerin durumu Avrupa Parlamentosu gündemine taşınıyor. Geçtiğimiz günlerde hapis cezasına çaptırılan vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu'nun durumunun da görüşüleceği belirtiliyor. Vicdani ret yasasına Kıbrıslı Türk Sağı adadaki “savaş koşulları” nedeniyle karşı çıkıyordu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyinde son dönemde gündeme gelen vicdani ret meselesi Avrupa Parlamentosu’na taşınıyor. Kıbrıslı Türk vicdani retçilerin durumunu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve bir parlamenter aracılığıyla Avrupa Ofisi ile görüşecek.

Dimitris Papadimoulis ile Takis Hatzigeorgiou’nın Avrupa Ofisi Başkan Yardımcısı Sam Biesemans ile gerçekleştirdikleri toplantıda geçtiğimiz günlerde hapis cezasına çaptırılan Halil Karapaşaoğlu ile diğer vicdani retçilerin durumu görüşüldü. Papadimoulis, AB Parlamentosu Başkan Yardımcılığının yanı sıra Syriza’nın AB Parlamentosu grubunun başkanlığı görevini yürütüyor. Hatzigeorgiou ise Kıbrıs’ı AB Parlamentosu'nda temsil ediyor.

Görüşmede Karapaşoğlu ile beraber Murat Kanatlı ve Nuri Sılay gibi diğer Kıbrıslı vicdani retçilerin durumu ayrıntılı olarak ele alındı. Sılay, Kıbrıs’ın kuzeyinde askerlik yükümlüğünü yerine getirmediği için Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarına geçti ve yaşamını adanın güneyinde sürdürme kararı aldı.

DAYANIŞMA MESAJI 

Bu önemli görüşme öncesinde AP Parlamentosu Sol Grup (GUE/NGL) Kıbrıslı vicdani retçilerle dayanışma mesajı yayınladı.

İki Avrupalı parlamenter ise Kıbrıslı Türk vicdani retçilerle dayanışma mesajı yayınladı. Mesajda Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine atıfta bulunurken vicdani ret hakkının uluslararası anlaşmalarca tanınmış olan bir hak olduğu vurgusunda bulunuldu.

HÜKÜMET HAREKETE GEÇTİ 

Kıbrıs’ın kuzeyindeki vicdani ret meselesi AB’nin gündemine gelirken adanın kuzeyinde hükümet geçtiğimiz günlerde vicdani ret hakkını yasal güvence altına almak için harekete geçti. Dörtlü koalisyonun inisiyatifi ile vicdani ret hakkı savaş koşullarında bile güvenceye kavuşurken, yeni yasa ile Kuzey Kıbrıs bölge genelinde en özgürlükçü yasal çerçevelerden birisine kavuşmuş oluyor.

Vicdani ret hakkı geçtiğimiz yıl Kıbrıs’ın kuzeyinde gerçekleştirilen erken milletvekilliği seçimlerinde orta ve sağ kulvardaki partiler tarafından gündeme taşınmış ve Kıbrıs Türk Solu'nun desteğini kazanmıştı.

Vicdani ret yasasına Kıbrıslı Türk Sağı adadaki “savaş koşulları” nedeniyle karşı çıkıyor.