Yunanistan, Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliğini oylayacak

Yunanistan, Cuma günü Kuzey Makedonya'nın NATO üyeliği için oylama yapacak. Hükümetin Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliği için gerekli olan oyu toplaması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde Makedonya ile varılan isim anlaşmasını onaylayan Atina ilerleyen günlerde Üsküp’ün NATO üyeliğinin önünü açacak. Cuma günü Yunanistan Meclisi'ne gelecek oylama ile Atina’nın ismini Kuzey Makedonya olarak değiştiren eski Yugoslavya Cumhuriyeti'nin NATO’ya katılmasını oylayacak.

Yunan milletvekilleri, Yunanistan’ın kabul edildiği gibi, eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti'nin (FYROM) NATO'ya katılımını "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" şemsiyesi altında oylayacak. Oylamanın Cuma günü yapılması öngörülüyor.

Türkiye’deki temaslarını tamamlayacak olan Başbakan Aleksis Çipras’ın Atina’ya dönüp oylamada yer alması planlanıyor. Meclis Başkanı Nikos Voutsis Salı günü yaptığı açıklamada, katılım protokolünün Perşembe günü özel bir meclis komitesine sunulacağını ve ertesi gün meclis tarafından oylanacağını açıkladı.

Yunanistan Parlamentosu bu ayın başlarında Makedonya ile varılan anlaşmayı onayladı ve böylelikle Balkan ülkesinin Kuzey Atlantik İttifakı yolundaki yolunu ve Avrupa Birliği üyeliğini açmış oldu.

ÇİPRAS TEK BAŞINA İKTİDAR 

Makedonya’nın NATO katılımını sağlayacak olan anlaşmanın oylaması öncesinde Atina’da hareketli saatler yaşanıyor. Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler (ANEL)’in Çipras kabinesi ile yollarını ayırmasından sonra hükümet mecliste azınlık konumuna düşmüştü.

Geçtiğimiz saatlerde ANEL’den kopan altı vekilin Syriza’ya katılımı ile beraber Çipras kabinesi mecliste tekrardan çoğunluğa sahip oldu. Bu şekilde Syriza ilk defa tek başına iktidara gelmiş oldu.

Bu yeni gelişme ile beraber Cuma günkü oylamada hükümetin Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliği için gerekli olan oyu toplaması bekleniyor.